Bábovky
Hokkaido chlebíček s čoko a orechami
Čavesko Chuťovkári , dnes Vás obohatím o úžasný recept na voňavý chlebíček z hokkaido tekvice. Táto tekvica má orieškovú chuť a dodá chlebíku vláčnosť a v spojení s koreninami je fakt mňamka. Ak nemáte formu na chlebík nevadí, nenechajte sa odradiť a upečte si ho v tortovej forme :) Teraz bude obdobie , že nám bude tekvica hokkaido spestrovať náš jedálniček. V recepte som použila pyré, ktoré si robím do zásoby, vydrží aj 3 dni v miske v chlade. Je to veľmi jednoduché, na plech dáme papier a nakrájame tekvicu na menšie kusy a dáme upiecť domäkka . Nešúpeme!!! Následne necháme vychladnúť a zmixujeme . Z pyré robím aj hokkaido polievku a je mňaaam. Upečenie dodá tekvici karamelovú príchuť. Pochutnajte si na zdravom chlebíku . Vyložte si nohy, zalejte capucinko a mlsajteeee. Určite si nájde miesto vo vašej kuchárskej knihe :) Vaša Monika

Hokkaido chlebíček s čoko a orechami
Potrebujeme:
210g hokkaidového pyré (upečené hokkaido 45min a zmixované)
220g špaldovej hladkej múky
2 vajcia
1 dcl oleja
0,5 dcl vody
1 vanilkový cukor
150g trstinového cukru
1 lyžička jedlej sódy
trošku soli
koreniny:škorica, mletý zázvor, muškátový oriešok, hrebíček , môžeme nahradiť perníkovým korením
orechy, brusnice, čokoláda,
Postup:
V miske zmiešame celé vajcia s hokkaido pyré, olejom, vodou, vanilkovým cukrom a trstinovým cukrom. Následne pridáme múku zapracovanú s korením a sódou. Nakoniec pridáme nasekané orechy, sušené brusnice a čoko podľa chuti. Pečieme v chlebíkovej forme na papieri 180C 45 min. podľa rúry.
Dobrú chuť praje Monika :)
Špaldová bábovka s orieškami a brusnicami
Ahojte moji milí chuťovkári.
Dnes si dáme receptík na špaldovú bábovku, nebojte sa nechutí tak veľmi zdravo ako znie :) V skrini som mala balíček špaldovky a kokos , tak prečo neminúť zásoby, nech môžem ísť na nákupy. :) Špaldová múka dodáva orieškovú chuť a je veľmi jemnučká . Ja vždy rada nájdem v bábovke aj niečo k zahryznutiu, tak som dnes pridala sušené brusnice a nasekané oriešky. Príprava je veľmi jednoduchá , nie je tam čo pokaziť, len treba byť trpezlivý pri pečení . Vždy treba skúsiť špajdlou , bo každá rúra pečie inak. Ako chutné sladké raňajky alebo kúsok ku kávičke nemôže nikomu uškodiť ...:) Skúste a dajte vedieť, či chutila.

- 3 ks vajcia
- 1/2 šálky trstinový cukor
- 250 ml 33% šlahačková smotana
-
60 gram kokos
- 230 gram špaldová hladká múka +/- 10 gram, najprv menej, potom prisypať, každá múka má inú savosť. Cesto má byť také akurát ani moc husté ani moc riedke.
-
1 ks
vanilkový lusk- ak nemáte postačí vanilkový cukor
- 1 ks bezfosfátový prášok do pečiva
- 1 PL holandské kakao
- 50g sušených brusníc
- za hrsť nasekaných orechov
Rúru si predhrejeme na 160 stupňov bez ventilátora. Do misky si dáme 3 celé vajcia, trstinový cukor a šľaháme 10 min do riadnej hustej kremy. Pridáme vnútro vanilkového lusku. Prilejeme šlahačkovú smotanu. Múku, kokos, prášok do pečiva, orechy a brusnice si spolu premiešame a pridáme k zmesi. Necháme poriadne minútku zapracovať. Bábovkovú formu si vymastíme olejom a vysypeme kokosom . Masu nalejeme do formy, nie celú, trochu si necháme. Masa je trošku hustejšia, nezlaknite sa toho. Do zostatku primiešame kokao , poriadne zapracujeme a vylejeme na do formy na vanilkové cesto. Bábovku pečieme 30 minút na 160C, potom teplotu zvýšime na 180 C a pečieme ešte 15-20 min. Kontrola špajlou, ak ešte nie je suchá, necháme v trúbe dopiecť. Vyberieme z trúby a necháme 10 minút postáť ,až potom vyklopíme. Bábovku necháme aspoň hodinu vychladnúť, následne krájame. Posypeme cukrom. Výborná je.
Dobrú chuť praje Monika :)
Tvarohová bábovka
Recept na túto bábovku mám od kamarátky Veroniky z turistiky. Ide o veľmi chutnú bábovku, ktorá nie je suchá. Hodí sa ako sladké raňajky alebo ako poobedňajšia chuťovka ku kávičke. Túto bábovku urobila naša obdivovateľka stránky Jojka na naše stretnutie :) Pre veľký úspech uverejňujem receptík :)
Potrebujeme:
250g tvarohu - vaničkový
250g masla
250g kryšt.cuku
250g polohrub.múky
6 vajec
1 vanilkový cukor
1/2prášku do pečiva
pol deci vody
Postup:
Žĺtky s cukrom, maslom, vodou vymiešame do peny. Medzitým si premiešame múku s práškom. Bielka vymiešame do peny. K žĺtkom primiešame tvaroh , pridáme múku. Nakoniec jemne pridáme vyšľahaný sneh. Vylejeme do formy vymastenej a vysypanej múkou. Pečieme 220C na 15 min, postupne znižujeme teplotu na 180C . Pečieme viac ako hodinu.
Dobrú chuť praje Monika a obdivovateľka stránky Jojka :)