Jablkovo- orechový koláč
Ahojte CHuťovkári, prevoňajte si dom jabĺčkami a škoricou. Dnes som sa inšpirovala knižkou Mirky Kalisovej. Zdravý jesenný jablkovo- orechový koláčik vás nesklame. Je vhodný ku kávičke či čaju na sladké raňajky. Obohatila som si ho o opražené lieskovce, lebo orieškov nikdy nie je dosť :)

Potrebujeme:
400g jabĺk
250ml vody
1/2 hrnčeka hl.špaldovej múky
1/2hrnčeka hl. celozrnnej špaldovej múky
100g trstinového cukru
1čl sódy bicarbóny
1 hrnček mletých vlašských orechov
2 PL mletých golden ľanových semiačok
1kl ml. škorice
1/2kl badian, hrebíček, (podľa vlastného výberu, čo vám chutí)
štipka soli
2 vajcia
hrnček opražených posekaných lieskovcov na posypanie
Trstinový cukor rozpustíme na karamel, prilejeme horúcu vodu a za stáleho miešania necháme rozpustiť . Pridáme koreniny, nakrájané jabĺčka na malé kocky a dusíme 10 min.
pripravíme si suché suroviny, dovtedy nám jabká vychladnú. Spojíme suché suroviny s jabkami , vajíčkami a poriadne premiešame. Vylejeme do formy a posypeme lieskovcami. Pečieme v tortovej forme vystlanej papierom. 180C 25-30 min.
Dobrú chuť praje Monika :)
Ananásový koláč
Ahojte CHuťovkári. Čo by to bol za víkend bez sladkej chuťovky. Mala som veľkú chuť na bábovku a zvolila som niečo exotické - ananás. Objavila som čokoládu MARGOT ANANÁSOVÚ, tak som ju hneď použila do koláča. Dala som ju síce do tortovej formy (26 cm), lebo mám menšiu formu na bábovku, ale kto povedal, že takto nemôže bábovka vyzerať :-) Táto čokoláda Margot bola síce limitovaná edícia, ale verím, že bude mať úspech aj u iných, nielen u nás, a bude dostupná častejšie. Ak nie, tak ju môžete nahradiť klasickou Margot :-) Cesto je trochu hutnejšie, ale napriek tomu výsledok šťavnatý. Kludne môžete cesto doplniť o nejakú plnku, polevu a vznikne zákusok. Nechala som to len v tejto jednoduchej podobe bábovky, pretože ananás a margot piškótu dobre ochutil. Ale vy môžete experimentovať a dajte nám vedieť Vaše tipy :-)

1 väčšia konzerva ananásového kompótu
1,5 šálky polohrubej múky
1 šálky kryštálového cukru
2 vajíčka
1 lyžica oleja
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
1 celá čokoláda margot
Oddelíme bielka od žĺtkov. Bielka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Pridáme žĺtka, olej, múku s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Ananás z konzervy spolu so šťavou rozmixujeme v miske. Nemixujem to úplne dohladka, mám rada, keď zostanú kúsky ananásu. Nakoniec pridám na kúsky nakrájanú margot čokoládu. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme cca 45 minút vo vyhriatej rúre. Upečenú bábovku posypeme cukrom. V prípade, že nebudete mať na prípravu toľko času, nemusíte vajíčka šľahať, ale do rozmixovaného ananásu zamiešame všetky ostatné suroviny aj vajíčka a dobre premiešame, aby sme nemali hrudky. Dobrú chuť a pekný víkend praje Janka :-)
Povidloň
Ahojte moji milí CHuťovkári :)Dnes si dáme recept na povidloň. Hoci už niekoľko rokov sledujem a zbieram recepty na sladké koláče a zákusky, tento recept sa mi schovával. Veľmi ma prekvapil slivkový lekvár. Ten mám spojený vždy len s buchtami alebo s perníkovou štrúdlou, aj tú si niekedy upečieme :) Recept ma zaujal, tak bude mať v mojej knižke svoje miesto. Ľahko sa krája, nie je na ňom čo pokaziť a nejde do plnky žiadne maslo, takže trošku zdravší ... Lahodný koláčik si určite upečte :) Krásnu nedeľu ešte praje Monika :)

Cesto:
230 g múka hladká
100 g maslo
500 ml voda
štipka soľ
5 ks vajička
Plnka:
150 - 200 g lekvár slivkový
2 ks smotana šľahačková
1 ks cukor vanilkový
2 - 3 PL cukor práškový
500 g tvaroh jemný Pilos
podľa potreby na zriedenie um
2 ks stužovač šľahačky
Príprava: Vodu, soľ a tuk necháme prejsť varom a za stáleho miešania prisypávame muku, až uvaríme hustú kašu. Necháme trochu vychladiť a potom postupne zašľahávame vajíčka, nakoniec prášok do pečiva. Cesto rozotrieme do tenkej vrstvy na 2 plechy vyložené papierom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 15 -20 min bez otvárania a naskočí ako venčeky. Dáme vychladiť.
Plnka:Pripravíme si krém. Tvarohy zmiešame s 2 lyžicami práškového cukru a vanilkovým cukrom. Vmiešame vyšľahanú šľahačku spolu so stužovačom.
Jeden plát cesta potrieme lekvárom s umom, ďalej rozotrieme tvarohový krém . Druhý upečený plát si nakrájame na štvorce a poukladáme na tvarohovú plnku. Trochu pritlačíme a povrch posypeme práš. cukrom. Necháme odležať do druhého dňa. Tým, že sme si nakrájali vrchný plát, koláčik sa ľahko krája a drží tvar.
Dobrú chuť praje Monika :)
Pudingový BeBe rez
Ahojte . Bóžinko, že máme tu september. Všetko tak strašne beží a zas tu je nedeľa . A akoby to bola nedeľa bez sladkej chuťovky? Dnes som skúšala pudingové rezy s BeBe pudingom. BeBe puding je pre mňa detstvo. Keď vidím toho blonďáka s lyžičkou, vždy mám chuť na ten keksíkový puding . Pamätám si , ako sme to vždy z krabice rozrátavali na počet porcií, no dnes nám to uľahčili a predávajú už sáčok na pol litra :) Pudingové rezy boli chutné . Píšem boli, lebo boli :) Mňa najviac baví to upiecť a rozdeliť .Takže časť sestre, časť babke a napodiv sa do neho pustil otec a už je prázdny plech :)

Potrebujeme:
1 hrnček- 2dcl
3 vajcia
1 hrnček polohrubej múky
1 hrnček prášku BEBE puding
1 a pol hrnčeka kryštálového cukru
1 hrnček teplej vody
1/2 hrnčeka oleja
1 prášok do pečiva
1 PL kakaa
uvarený BEBE
puding z 500 ml mlieka aj s cukrom
Plnka
1 Olé vanilkový puding
200 ml mlieka
200 ml kyslej smotany
granko na posypanie
Postup:
Všetky suroviny na cesto okrem uvareného pudingu spolu vyšľaháme a vylejeme na vymastený a pomúčený plech. Uvarený a horúci BEBE puding navrstvíme po častiach na cesto a vidličkou ešte zľahka prejdeme po povrchu. Pečieme pri 175 °C cca 30 minút. Koláč necháme vychladnúť. Vychladnutý ho natrieme plnkou a posypeme grankom. Dáme schladiť do chladničky.
Plnku pripravíme vyšľahaním mlieka, smotany a vanilkového olé pudingu.
Dobrú chuť praje Monika :)
Černicový koláč
Milí moji , keďže je sezóna černíc , upečiem si černicový koláč.. Vždy preferujem sezónne pečenie, veď treba využiť ,čo nám ponúka naša záhrada. Ak nemáte čerstvé ovocie , kľudne dajte aj zaváraninu nakrájanú na menšie kúsky , či už marhule, slivky, alebo maliny. Môj koláč som piekla vo forme s odnímateľným dnom, pekne sa to potom servíruje. :) Veď jedia aj oči , no nie :) Pochutnajte si na ňom aspoň ako naša rodinka. Peknú nedeľu prajem vaša Monika :)

Černicový koláč
- 550 g černíc
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 2 lyžice Zlatého klasu alebo vanilkového pudingu
- šťava z polovice citróna
- 300 g hladkej múky
- 130 g mäkkého masla
- 100 g kryštálového cukru
- 1 kypriaci prášok
- 2 vajíčka
- 2 lyžice strúhanky
Na cesto si v mise zmiešame múku s kypriacim
práškom a cukrom, pridáme maslo a vajíčka a spracujeme rukou na cesto.
Zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do chladničky.
Černicový krém : Černice spustíme v hrnci s cukrom, kukuričným škrobom a citónom a za stáleho miešania privedieme do varu. Hmotu necháme vychladnúť.
Pripravíme si 24 cm koláčovú formu. 2/3 cesta vyvaľkáme a prenesieme do formy, zbytočné cesto z okrajov odstránime, posypeme strúhankou a vidličkou poprepichujeme. Nalejeme naň černicový krém (puding) a zbytok cesta nastrúhame na vrch koláča. Ja som si vrchnú časť ozdobila vykrajovanými srdiečkami . Dáme piecť do predhriatej rúry pri 180°C na 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť a krájame.
Dobrú chuť praje Monika :)
Svieži marhuľový koláč so smotanou
Relax, chata, chuťovky , úprimní priatelia, pivečko u Lajoša , raňajky na teraske, slniečko, čerstvý vzduch ... čo viac človeku treba :) Ok pre mňa ešte tento svieži letný koláčik .Skúste a neoľutujete. Ľahučký koláč, v ktorom môžete meniť ovocie podľa chuti . Užívajte leto priatelia :)

- 1 pohár zaváraných marhúľ
- 250 g polohrubej múky
- 200 g masla
- 200 g cukru
- 5 vajec
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 50 ml mlieka
- Krém:
- 400 g kyslej smotany
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukor
Postup prípravy
Vymiešame
si maslo s cukrom a s vanilkovým cukrom do peny.Potom
primiešame vajcia .jedno po druhom,mlieko, a múku s práškom do
pečiva.Poriadne premiešame.Plech
si vyložíme papierom na pečenie.Vylejeme naň cesto.Potom
poukladáme marhule .Dobre ukáže keď broskyne otočíte priehlbinkou
nahor..Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C cca 30 minút.Vymiešame si kyslú smotanu s cukrom a natierame krém ešte na teplý koláč..
Dobrú chuť praje Monika :)
Ríbezľový koláč
Priatelia dnes si upečieme chuťovku, v ktorej opäť využijeme sezónne ovocie - ríbezle. Použila som len čierne, ale výber je na Vás môžeme kombinovať. Koláčik je jemný a po ríbezliach mierne kyselkavý.

Ríbezľový koláč
200 g hladkej múky
100 g masla
100 g práškového cukru
1 vajce
ríbezle
3 žĺtky
100 g kryštálového cukru
125 g olúpaných pomletých mandlí
3 bielky
4 PL práškového cukru
Z múky, masla, cukru a vajíčka vypracujeme cesto. Zabalíme ho do
alobalu a vložíme do chladničky odpočinúť. Ríbezle odstopkujeme, umyjeme
a necháme odkvapkať. Žĺtky s polovicou cukru vymiešame do penista a
pridáme mandle. Bielky so zvyšným cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý
zamiešame do žĺtkovej hmoty. Naposledy primiešame do hmoty ríbezle. Rúru
vyhrejeme na 200 stupňov. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a
vyložíme ním dno a bočné steny tortovej formy (forma s priemerom 26 cm),
popicháme vidličkou, naplníme ríbezľovou zmesou a nahladko zarovnáme.
Koláč pečieme 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť . Koláč posypeme
práškovým cukrom. Dobrú chuť praje Janka :)
Francúzsky tvarohovo - kokosový tart
Inšpiráciu na tento chutný koláčik som našla vo francúzskej kuchárke . V danej kuchárke sú presné postupy ako upiecť ich špeciality, ale je to silná káva. Čakať na lístkové cesto 12 hodín , to je aj pre mňa fanatika, veľa. Takže som si vybrala ľahšiu variantu a hlavne časovo menej náročnejšiu, ale to lístkové ma láka Poďme k tomuto receptu. Niekedy mám chuť urobiť aj zdravú variantu, takže v plnke žiaden cukor, len med a fakt nikto sa nesťažoval Zmizol takou rýchlosťou, že som ho nestihla odfotiť na reze ...

Francúzsky tvarohovo - kokosový tart
Potrebujeme:
Cesto:
180g hladkej múky
2 lyžice cukru
Štipka soli
150g studeného masla
6lyžíc ľadovej vody
Všetky suroviny veľmi rýchlo zmiesime , ale len prstami , nie dlaňou,
lebo by sa nám maslo roztápalo. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a
rozváľkame na veľkosť vrubkovaného plechu. Dáme zachladiť na minimálne
45min do chladničky. Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 180C . Následne
pečieme popichané cesto na 180C , v mojom prípade 20min.
Plnka:
250g tvaroh vo vaničke
5lyžíc kokosu
Med
Banán
Drobné ovocie
Piškóta
lekvár
Rozšľaháme tvaroh vo vaničke s medom, kokosom podľa chuti, kto má ako
rád. Na vychladnutý korpus natrieme lekvár, nakrájame banán, zalejeme
plnkou a posypeme ovocím . Pre istotu som na plnku nastrúhala aj jednu
podlhovastú piškótu, aby mi zahustila trošku plnku. Nerada pracujem so
želatínou, tú v zákuskoch nemusím. Dáme zachladiť aspoň na 4 hod.
Dobrú chuť praje Monika
Tvarohový koláč s ovocím
Tento recept mi dala susedka s tým, že je výborný. A nesklamal. Šťavnatý, ovocný, ľahký a chutil aj môjmu bratovi a to je čo povedať :) Takže receptík

Tvarohový koláč s ovocím
2 šálky múky polohrubej ( ja som dala šálku špaldovej hladkej a šálku špaldovej celozrnnej)
1 šálka trstinového cukru
2 vajíčka
1/2 šálky oleja
1 šálka mlieka
Náplň:
500g vaničkový tvaroh (kýblik z Lidla v mojom prípade :)
2ks kyslá smotana
2 polievkové lyžice hrubej múky
1 vajíčko
med a ovocie drobné( ríbezle, josty, egreše, maliny)
Postup:
V miske zmiešame všetky ingrediencie na cesto. Na plech s papierom vylejeme polovicu cesta. Navrstvíme náplň, ktorá vznikne tiež zmiešaním všetkých surovín. Posypeme ovocím a dáme druhú vrstvu cesta. Pečieme 175C. Necháme vychladnúť a dáme do chladničky . Výborný po stuhnutí.
1šálka=250ml
Dobrú chuť praje Vaša Monika :)
Zdravý cuketový koláč
Milí moji...hľadala som nejaký cuketový koláč.Fakt nechápem ,keď ide do cesta malý hrnček cukety a už je cuketový.Tak som hľadala ďalej .Ok aspoň pol kila ...tak som skúsila ;) Urobila som dve variácie ...citrón.poleva a ríbezľový džem. Mne viac chutí s citrónom. ;) V recepte používam špaldovú múku, ale keď ste není zvyknutí na špaldu, dajte si klasickú polohrubú múku. Poďme k receptu.

Zdravý cuketový koláč
cesto:
3 vajcia
200 - 250g trstinový cukor
1 vanilkový cukor - nemusí byť
150ml olej
50ml mlieko
500g nastrúhaná cuketa
500g špaldová polohrubá múka
20g tmavého kakaa
1 kypriaci prášok do pečiva
1 lyžička kopcom sódy bikarbony
za hrsť nasekaných orieškov
poleva:
šťava z 1 veľkého citróna
1 vanilkový cukor (20g)
práškový cukor podľa potreby
- plech na pečenie 29 x 38cm vysoký 4cm
Cuketu očistíme, vydlabeme a nastrúhame na hrubšie . Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Zašľaháme olej, mlieko a potom striedavo (po častiach) pridávame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva a nastrúhanu cuketu a oriešky. Všetko spolu dobre premiešame, vylejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a upečieme 25 - 30 min. na 180° .Upečený koláč necháme vychladnúť a polejeme citrónovou polevou.
Poleva: Citrón odšťavíme. Citrónovú šťavu vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom na nie veľmi hustú polevu, ktorú natrieme na vychladnutý koláč a necháme zaschnúť. Nakrájame .
Dobrú chuť a krásny víkend praje Monika ;)
PERNÍK
Každý máme overený recept na perník.Aj ja.Keď sa spýtam brata čo upečiem , vždy je odpoveď PERNÍK. Inak prvý recept v mojej kuch.knihe.Takže vyskúšajte ;)

PERNÍK
250g masla
2 poháre kryšt.cukru
1 vanilk.cukor
4 lyžice kakaa
1dcl vody
Tieto suroviny dáme do hrnca a rozpustíme. Odlejeme si 1dcl hmoty. Do ostatného pridáme 4 celé vajcia, 2 poháre polohr.múky,1prášok do pečiva,1 lyžičky perník.korenia.Zmiešame a dáme upiecť.Upečené polejeme odloženou zmesou a posypeme kokosom,orechami.
1pohár=2dcl
Dobrú chuť praje Vaša Monika ;)
Ríbezľový koláč s orechovou posýpkou
Tento koláčik patrí do skupiny chutný, rýchly a prenosný 😁 Ide o mrveničkový koláčik,ktorý ma nikdy nesklamal.Teraz som skúsila vymeniť hladkú múku za špaldovú. Takže , keď nemáte doma špaldovku nevadí , urobte si s hladkou múkou. V pôvodnom recepte som mala aj viac cukru , aj tu som ubrala.Som zvedavá ,čo vyjde z rúry 😁Pôvodný recept mám od Janky čo je zaručená chuťovka ...

Ríbezľový koláč s orechovou posýpkou
400g špald.hl.múky
200g mletých orechov
200g trstinového cukru
1 vajce
250g masla
Plnka:
700g čerstvých ríbezlí
7lyžíc trstin.cukru
1 vanilk.cukor
V mise zmiešame múku,cukor,orechy,vajce a maslo na mrveničku. 2/3cesta vysypeme na vymastený a múkou vysypaný plech a rukami roztlačíme . Ríbezle zmiešame s cukrom a navrstvíme na cesto a posypeme 1/3 posýpky . Pečieme 40-50min 170C. Podľa rúry
Dobrú chuť praje Monika ;)Tento koláčik patrí do skupiny chutný, rýchly a prenosný 😁 Ide o mrveničkový koláčik,ktorý ma nikdy nesklamal.Teraz som skúsila vymeniť hladkú múku za špaldovú. Takže , keď nemáte doma špaldovku nevadí , urobte si s hladkou múkou. V pôvodnom recepte som mala aj viac cukru , aj tu som ubrala.Som zvedavá ,čo vyjde z rúry 😁Pôvodný recept mám od Janky čo je zaručená chuťovka ...
400g špald.hl.múky
200g mletých orechov
200g trstinového cukru
1 vajce
250g masla
Plnka:
700g čerstvých ríbezlí
7lyžíc trstin.cukru
1 vanilk.cukor
V mise zmiešame múku,cukor,orechy,vajce a maslo na mrveničku. 2/3cesta vysypeme na vymastený a múkou vysypaný plech a rukami roztlačíme . Ríbezle zmiešame s cukrom a navrstvíme na cesto a posypeme 1/3 posýpky . Pečieme 40-50min 170C. Podľa rúry
Dobrú chuť praje Monika ;)
Zdravý makový koláčik s malinovo-mätovou omáčkou
V skrini som našla mak a hneď bol receptík na svete ;) Mak obsahuje veľa vápnika a v kombinácii so špaldovou múkou nám nemôže uškodiť ;) Ide o hrnčekový recept ,takže nemusíte ani váhu vyberať.Aká výhoda.Tak neváhajte a vyskúšajte.

Zdravý makový koláčik s malinovo-mätovou omáčkou
Potrebujeme:
3celé vajíčka
2 hrnčeky trstinového cukru
2/3hrnčeka oleja
1hrnček mlieka
1hrnček hladkej špaldovej múky
1hrnček celozrn.špaldovej múky
1kypriaci prášok
1hrnček nepomletého maku
POSTUP
Šľaháme vajcia s cukrom a postupne pridávame ostatné suroviny.Upečieme na vymastenom plechu. Podávame buď len ocukrované prášk.cukrom alebo si urobíme úžasnú omáčku,ktorá osvieži najmä v lete.
1HRNČEK= 2 dl
Omáčka:
Maliny
Mäta
Med alebo cukor
V hrnci zohrejeme maliny a počkáme kým sa hmota zredukuje a zostane hustejšia.Cez sitko prepasírujeme maliny,zbavíme ich tým zrniek.Vratime do hrnca a ešte zredukujeme,dosladíme podľa chuti .Ja mám radšej osviežujúce omáčky.Pridáme 4 lístky mäty a vypneme .Počkáme kým sa vyluhuje mäta a omáčka zhustne.Polejeme koláčik.
Dobrú chuť praje Monika ;)
Tvarohovo -ovocný koláč
Keďže je tu veľké teplo ,osviežime sa dnes koláčikom z chladničky ;) Šťavnatý, osviežujúci, ľahodný a zároveň rýchly a jednoduchý.

Tvarohovo -ovocný koláč
Cesto
200 g Práškový cukor
200 g Polohrubá múka
1ks Vanilkový cukor
1ks kypriaci prášok
5 vajíčok
6 PL Voda
2 PL Kakao
Plnka
250 ml Tvaroh jemný
1 PL Práškový cukor
1/2balíčka Zlatý klas
ovocie podľa vášho výberu
Poleva
250 ml Smotana kyslá 12 % tuku
Postup receptu:
Začneme tým že si pripravíme cesto. V miske si vymiešame tuhý sneh s práškového a vanilkového cukru so žĺtkami, pridáme vodu, múku, prášok do pečiva, kakao.
Pripravíme si vymastený, múkou vysypaný plech, na ktorý cesto vylejeme. Ďalej si vymiešame tvaroh s cukrom, pridáme zlatý klas.
Na nepečený koláč dáme malé kôpky tvarohu, rozmiestnime ovocie, ktoré ste si vybrali a pečieme v rúre na 170°C približne 30 minút.
Na hotový, horúci koláč natrieme kyslú smotanu a posypeme škoricovým cukrom a necháme vychladnúť. Potom už len nakrájame a môžeme podávať.
Dobrú chuť praje Vaša Monika ;)
Bublanina
Bublanina...každý máme tú svoju vlastnú osvedčenú.No ja som skúsila tentokrát novú.Recept je z veľmi starej kuchárskej knižky. Výhodou starých receptov je jednoduchosť ,žiadne zbytočné ingrediencie.

Bublanina
RECEPT
4 vajcia, 16 dkg cukru,12dkg polohrubej múky.
Z bielkov ušľaháme pevný sneh,zašľaháme doň 3dkg cukru.Ostatný cukor zľahka pridávame postupne so žĺtkami .Každý žĺtok zaprášime trochou múky.Navrch poukladáme ovocie obalené v trošku hrubej múky. Pečieme vo vyhriatej rúre 25 min 160 C.
Dobrú chuť praje Monika ;)
ŠIŠKY
Keďže je dnes Deň otcov , dáme si klasiku v podobe úžasne nadýchaných šišiek .Určite vyskúšajte . Keďže je dnes Deň otcov , dáme si klasiku v podobe úžasne nadýchaných šišiek .Určite vyskúšajte .
Keďže je dnes Deň otcov , dáme si klasiku v podobe úžasne nadýchaných šišiek .Určite vyskúšajte .

ŠIŠKY
Potrebujeme:
1 kg polohrubej (výberovej) múky,
1 kocka čerstvého droždia,
6 dl mlieka,.
250 ml smotana na šľahanie Milsy
1 kávová lyžička soli,
2 kávové lyžičky cukru,
4 žĺtky
Na dochutenie - domáci jahodový lekvár je najlepší, práškový cukor
Postup prípravy:
Pripravíme si kvások - 2dl vlažného mlieka ,múku, štipku soli a pol lyžičky cukru - necháme podkysnúť aspoň 10 min.
Do preosiatej múky dáme soľ, cukor, premiešať, pridať kvások, žĺtky, smotanu, 3lyžice rumu, zvyšné mlieko.
Zamiešať,bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu.Miesime aspoň 15 min dôležité ;) Jemne pomúčime - prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod.
Vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm - Cesto je perfektné - nelepí sa, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom .Vyprážame do zlatista
DOBRÚ CHUŤ praje Monika ;)
Jemnučké cuketové muffinky s jahodami
Ide o veľmi variabilný recept , môžete celé leto meniť drobné ovocie ...josty , ríbezle, jahody, maliny..

Jemnučké cuketové muffinky s jahodami
Recept:
350g nadrobno nastrúhanej cukety
150g trstinového cukru (aj menej)
1 vanilkový cukor
300g polohrubej múky ( špaldová)
200ml oleja
1 prášok do pečiva
3 vajíčka od šťastných sliepok
podľa chuti oriešky, čoko všetko čo chcete v muffinkách nájsť :)
Postup: Všetko v miske zmiešať a dávať do košíčkov. Pečieme 25 min , 180C
DOBRÚ CHUŤ praje Monika ;)