Slané slimáčiky 

Ahoje CHuťovkári, dnes si dáme pre zmenu niečo slané. Neviem ako vy, ale ja mám stále rešpekt pred kysnutým cestom, je pre mňa umenie a vždy tŕpnem či sa mi koláč z kysnutého cesta podarí. Nájsť ten správny pomer surovín a ešte aj v správnej teplote. V začiatkoch som vždy zabarila kvasnice a bolo po pečení  Vždy si pri tomto druhu cesta dávam dobrý pozor a sústredím sa. Bola som veľmi nadšená, keď som objavila tento recept na Slané slimáčiky. Je to v podstate kysnuté cesto, ale bez kysnutia  Veľmi dobre sa s ním pracuje a rohlíčky sú mäkučké.

Cesto:
700 g hladkej múky
2 ks vajcia
200 ml kefír
100 ml olej
Kvások:
150 ml mlieko
Lyžica kryštálového cukru
1 kocka droždia
Plnka:
2-3 čajové lyžičky soli
250 g maslo
Na potretie a posypanie:
1 ks vajce
100 g syr eidam
Múku, kefír (zákysanka, acydko), vajcia ,olej a kvások dáme do misky a dobre vypracujeme. Kvások pripravíme z vlažného mlieka, kocky droždia a cukru. Všetko dobre spracujeme na hladké cesto, vypracujeme bochník. Nečakáme kým vykysne. Na doske si cesto rozdelíme na 12 častí. Z každej časti urobíme samostatné bochníky. Každý bochník (12 kusov) rozvaľkáme na veľkosť malého dezertného tanierika. Maslo vymiešame so soľou a tiež si plnku rozdelíme na 6 častí. Vymiešanú plnku natrieme na 6 placiek. Zvyšné placky položíme na natreté, čiže nám zostane 6 kusov. Každý kus dvojplacky si na table ešte trošku zväčšíme válkom. Netreba veľa, len aby sa trochu spojili. Každú rozdelíme kolieskom na pizzu na 16 častí (trojuholníkov). Každý trojuholník vyberieme a stáčame zo širšej strany do slimáka alebo rohlíčka. Poukladáme na plech, ( papier na pečenie), potrieme vajíčkom, posypeme syrom a pečieme, cca 20 min na 180-200 st. do zlata. 

Dobrú chuť praje Janka :)

Bryndzovníky

Milí moji, dnes som sa rozhodla upiecť tradičný koláč našich babičiek. Nemali by sme zabúdať na osvedčené recepty , nech neupadnú do zabudnutia. Viem si tento slaný koláčik predstaviť s kyslým mliekom, alebo cmarom. Mám rada chuť kôpru , ktorý sa už vytráca z receptov. Naši starí rodičia to mali za lacný recept, no v dnešnej dobe je to inak, ale skúste nebudete ľutovať. Pripomenulo mi to chuť podplameníkov, ktoré nikdy neobídem na našich jarmokoch :)


Bryndzovníky

1/2kg hladkej múky,2dkg droždia,1/4l mlieka,12dkg masti, 1žĺtok,soľ

Plnka: 20dkg bryndze, 6dkg masla, 1 kyslá smotana, 1 žĺtok, kôpor, môže byť navyše ( červená cibuľa, slaninka) 

Urobíme kysnuté cesto, ktoré necháme poriadne vykysnúť. Dáme na vymastený plech, natrieme plnkou a posypeme cibuľou a slaninkou. Pečieme 25min pri 180C.

Dobrú chuť praje Monika :)


Banketové slané rožky

Týždeň sa nám síce ešte len začal, ale ak už teraz viete, že Vás cez víkend čaká nejaká oslava, párty, chata... ponúkame Vám typ na chutné pohostenie :-)

Banketové slané rožky
1 kg polohrubej múky
6 dcl mlieka
6 lyžičiek cukru
2 lyžičky soli
150 g masla
1 kocka droždia
POSTUP:
Pripravíme si kvások, ktorý potom vylejeme k ostatným surovinám a vypracujeme cesto. Necháme nakysnúť, rozvaľkáme na plát, potrieme celé olejom a posypeme vegetou. Robíme štvorce 5x5 cm. Na každý dáme šunku, syr a stočíme do rožka (náplň môžeme rôzne kombinovať, super to dochutí koliečko klobásky alebo suchá saláma). Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom, prípadne údeným syrom, každý čo má rád.

Dobrú chuť a už nech je ten víkend, praje Janka :)

Gratinovaná cuketa

Dobrý večer priatelia ;) Dnes večer si dáme gratinovanú cuketku.Pre ženy to môže byť aj obed či večera a pre chlapov lahodná príloha k mäsu. Nebojte saaa nebudú stále cukety ;) V rúre mám práve korpusy na tortu.Receptík bude, teda ak sa zadarí.

Potrebujeme:
Cuketu
Sladkú smotana na varenie
2 vajíčka
Syr plátkový
Soľ , korenie, bylinky.

Do zapekacej misy naskladáme nakrájanú cuketku na plátky.Prekladáme syrom. V druhej miske si vyšľaháme vajíčka so smotanou , osolíme , okoreníme a zalejeme cukety. Pečieme asik 20 min.
Dobrú chuť praje Monika:)


                                         Pizza z cukety


Dnešný recept na pizzu máme od verného fanúšika a hlavného ochutnávača Paľka. To, aká je to pre telo prospešná a zdravá zelenina sme sa tu už dozvedeli. Ponúkli sme Vám z nej už viacero chutných receptov a tento nebude výnimka. Do pozornosti by som ho dala hlavne gazdinkám. Ak máte doma tiež niekoho kto neobľubuje cuketu, tak mu ponúknite túto chuťovku. Surovinu neprezraďte a uvidíte že nestihnete ochutnať . Táto pizza patrí medzi tie s tenkým cestom a je bez múky. Takže aj celiatici môžu mať zdravú verziu tohto obľúbeného jedla.  

Pizza z cukety
CESTO:
2 stredne veľké cukety
200 g nastrúhaného tvrdého syra
2 vajcia
Soľ (pozor ak budete používať ako oblohu slané suroviny ako napr. olivy alebo syry, menej osoľte)
Na ozdobenie môžete použiť čo špajza dala, ale my sme použili:
Kečup
Šunka
Olivy
Šampiňóny
Mozarella
Cuketu očistíme, nastrúhame na jemno a trochu posolíme. Necháme postáť 15 min, nech pustí šťavu. Potom cuketu dôkladne vyžmýkame od tekutiny, aby ostala čo najsuchšia. Pridáme strúhaný tvrdý syr, vajíčka a dobre premiešame, aby sa všetko dobre spojilo. Môžeme pridať aj trochu cesnaku. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie a vytvarujeme okrúhlu pizzu. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov 10 minút, aby sa nám trochu zapiekla. Potom vyberieme a obložíme. My sme potreli kečupom, uložili nakrájanú šunku, olivy, šampiňóny a na vrch mozarellu. Dáme naspäť do rúry zapiecť ešte na 15 - 20 minút.
Dobrú chuť prajú Janka a Paľko.

Talianske pizza - základné cesto 

 

Dnes si dáme recept na taliansku pizzu . Áno niekto povie,že je to taká slovenská, ale cesto je vynikajúce. Keď vyskúšate iné robiť nebudete :) U nás je veľa zeleniny všetko v bio kvalite, takže pizza je čo záhrada dala. Cesto je výborné v tom, že vydrží v chladničke do ďalšieho dňa. A poďme k receptu.


Talianske pizza - základné cesto
260 g hladká múka
260 g polohrubá múka
4 polievkové lyžice olivového oleja
2 kávové lyžičky soli
1 kávová lyžička cukru
300 ml vlažnej vody
42 g kvasníc
Plnka: kečup, bylinky- tymian, bazalka , nastúhaná cuketa , rajčiny, paprika, kukurica, syr Chedar , parmezán, a saláma .
Do misky dáme vlažnú vodu, v ktorej rozpustíme kvasnice s cukrom. V druhej miske zmiešame ostatné suroviny a primiešame kvasnice. Poriadne zmiesime cesto , ktoré necháme odležať aspoň 30 min. Z dávky budete mať 4 veľké pizze , takže ak Vás je menej stačí poldávka :) Pečieme podľa potreby asi 25- 30 min. 180C.
Je super. Dobrú chuť praje Monika :)
PS: môžete sa tešiť aj na čisto fitness pizzu s cuketovým cestom. :)

CUKETOVO-SYROVÉ TAŠTIČKY


Naša záhradka nás začína obdarovávať mladučkými cuketkami.Je to veľká radosť,keď vidíte ,že vaša práca dáva zmysel.Niet nad vlastnú a zdravú zeleninku . Zelená cuketa totiž obsahuje množstvo provitamínu A, ktorý preniká hlboko do tela, až ku jadrám buniek, čím ovplyvňuje vaše celkové zdravie a dodáva vám energiu.

CUKETOVO-SYROVÉ TAŠTIČKY 

POTREBUJEME:

lístkové cesto

Náplň:
Cuketa, cesnak,syr Chedar, pikant alebo kečup, bazalka,
Lístkove cesto vyvaľkáme a nakrájame na štvorce 8X8cm .Zložíme do trojuholníka a narežeme a preložíme.Tým nám vznikne taká taštička, ktorá nám bude držať plnku .Na panvici orestujeme cesnak, hodíme nastrúhanú cuketu a podusime 2min.Osolime,pridáme bazalku .Na dno taštičky dáme pikant alebo kečup, kocku chedaru , cuketovú plnku a opäť syr. Pre mäsachtivých môžeme pridať buď suchú salámu alebo klobásku. Kraje taštičky potrieme vajíčkom. Pečieme na papieri 20 min pri 170C .
Dobrú chuť praje vaša Monika ;)

Párty chuťovky


© 2016 CHuťovky od Moniky a Janky  Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky