Čokoládová torta 

Ahojte CHuťovkári, pracovný týždeň začíname zhurta :-) Moničkina narodeninová torta včera a moja narodeninová torta dnes. Každá máme oslávenca narodeného 18. 09. :-) Takže výzva bola jasná. Obe vieme, že to nie je ľahká úloha. Nemyslím napiecť, ale nájsť takú kombináciu surovín, aby sa to oslávencom páčilo. Zvolila som poriadnu dávku čokolády. Čaká nás čokoládový korpus a aj čokoládový krém. A keďže oslávenec hovorí, že džemu nikdy nie je dosť, musela som ju trošku osviežiť marhuľovým džemom a aj jahodami v plnke, veď čo by sme pre nich nespravili :-). Oslávenci boli potešení, nielen zo sladkých chuťoviek, ale aj prekvapením, vlastnoručne vyrobeným darčekom :-)
Skúste to nabudúce aj Vy, uvidíte akú radosť to prinesie aj Vám.

6 vajec
150 g masla
150 g práškového cukru
125 g polohrubá múka
140 g čokoláda na varenie
1 prášok do pečiva
Na polievanie - káva, rum, marhuľový džem
KRÉM:
300 g čokoláda horká
250 g mascarpone, alebo jemný tvaroh + práškový cukor podľa chuti + jeden vanilkový cukor
Šľahačková smotana
Poleva: šľahačková smotana, čokoláda Milka, alebo klasická horká na varenie
Korpus: čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme žĺtky a vyšľaháme. Potom pomaly pridávame vychladnutú, ale tekutú čokoládu, premiešame. Varechou zapracujeme múku, prášok do pečiva a tuhý sneh z bielkov, ktorý sme vyšľahali s trochou kryštálového cukru (cca 2 polievkové lyžice). Vymiešané cesto dáme do tortovej okrúhlej formy. Ja som mala dve, takže som si cesto rozdelila na polovicu a každý korpus zvlášť upiekla, cca 20 - 25 min. Takto som nemusela po upečení korpus prekrajovať. Ak máte jednu formu, dajte všetko cesto do formy a vo vyhriatej rúre pečte pri teplote 160 stupňov, cca 45 min. Keď je korpus upečený, nedávajte ho na chladné miesto chladnúť, ale pekne v kuchyni na sporáku prikrytý utierkou. Takto vám neklesne. Po vychladnutí prerežte napoly, aby ste mali dva korpusy.
Spodný polejeme vychladnutou kávou, do ktorej sme pridali podľa chuti rum . Potrieme marhuľovým džemom.
Plnku si pripravíme tak, že čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť. Mascarpone vymiešame s cukrom. Vychladnutú, ale stále tekutú čokoládu vymiešame s mascarpone. Zo šľahačkovej smotany vyšľaháme tuhú šľahačku a cca 2 -3 lyžice pridáme do plnky, premiešame aby sa všetko spojilo.
Na korpus natretý džemom rovnomerne rozotrieme polovicu plnky. Na plnku rozmiestnime jahody, ktoré prikryjeme plnkou, zarovnáme. Na vrchnú plnku položíme druhý korpus, pritlačíme. Ak nám vystúpi z bokov trochu plnky, rozotrieme ju po obvode torty. Popolievame vrch kávou s rumom a mali by sme si nechať trochu plnky, ktorú natrieme na vrch.
Čokoládovú polevu si pripravíme tak, že rozpustíme čokoládu spolu so šľahačkovou smotanou. Malo by Vám stačiť cca 100 gramov čokolády a 100 ml šľahačky. Pekne to spolu rozpustíme, kým sa hmota nespojí na hladkú čokoládovú polevu. Gramáž si môžete prispôsobovať počas varenia, keď je poleva moc hustá, prilejeme smotanu a naopak.
Vychladnutou polevou potrieme vrch torty a boky. Ja som si na zdobenie kúpila čokoládové trubičky plnené, narezala som si ich všetky na výšku torty a ešte kým nebola čokoláda stuhnutá obložila som ju narezanými trubičkami. Vrch som posypala cukrárskou ozdobou srdiečkami. 

Čokoládovú chuť praje Janka :-)

Torta pre ocina :) 

Dnes si dáme recept na tortu. Chcela som skúsiť trasenú tortu, no keď som videla ako je kompót dobabraný s krémom, zatrhla som to. Prišlo mi to negustiózne .Hoci proti gustu... Ale lákalo ma skúsiť chuť plnky bez masla. Upiecť tortu nie je nič ťažké, no nájsť ten správny recept na plnky , dá zabrať. U nás doma mám riadnych kritikov :) Vždy sa snažím skúsiť novú, veď toľko receptov, aj keď na babkinu maslovú plnku s rumom nemám recept, bo ten je vždy odoka :) Táto tortička bola robená na narodeniny pre ocina. Veľmi mu chutila, čo ma teší. Je šťavnatá a hlavne ľahučká.  Moje avantgardné  ozdobovanie  torty treba len prijať :)) U mňa je vždy chuť dôležitejšia ako ozdoba, na tej ešte popracujem .

Cesto:
4 ks vajcia
200 g cukor kryštálový
1 ks cukor vanilkový
1 dl voda
1 dl olej
210 g múka polohrubá
1 ks prášok do pečiva 

1 PL kakaa
Krém:
2 bal. puding olé bez varenia vanilkový, čokoládový
1konzervu mandarínok
2 šľahačky de luxe 40% zn Kunín 

Poleva: čokoládová ganage 

1 horká čokoláda a 1dcl smotany na šľahanie 

Postup prípravy

Cesto: Žĺtka vymiešame s kryštálovým cukrom dopenista , pridáme teplú vodu, olej. Potom pridáme polohrubú múku, kakao  s PDP do cesta a vymixujeme. Medzitým si vymixujeme sneh z bielok, a pomaly ho lopatkou alebo lyžicou primiešaváme do cesta. Formu si vystelieme papierom , vylejeme do nej cesto a opatrne dáme piecť do trúby zhruba na 180 stupňoch cca 30 minút :))) sledovať cesto či sa nelepí na špajdlu . Necháme vychladnúť  najlepšie cez noc, potom sa korpus netrúsi. 

Krém: : 1x Olé puding vymixujeme podľa návodu ale namiesto mlieka dáme šťavu z kompótu a 1 kelímok šľahačky a vymixujeme do tuha.   Druhý Olé puding vymiešame s druhým kelímkom šľahačky. Korpus som rozdelila na 3 ks, kludne môžu byť aj len dva. Každý plát natrieme ríbezľovým džemom.My máme radi šťavnatú tortu. Krém natierame na korpus s džemom, poukladáme mandarínky . Opakujeme s druhým krémom, ale už bez mandarínok. Zaťažíme na noc .Ráno si spravíme ganage a polejeme tortu. Ganage si spravíme rozpustením čoko so smotanou vo vodnom kúpeli.

 Dobrú chuť praje Monika : ))

Medová torta

Milí moji. Som chorá , telo si vypýtalo relax , tak len ležím. Žiadna kuchyňa nepripadá do úvahy. Keďže ma choroba pripútala na posteľ, dnes Vám zverejním receptík na medovú tortu, ktorú som robila dávnejšie, no je tááák dobrá , že treba mať recept uložený. Postup vyzerá zložito, no keď pečiete s láskou, ide to jedna radosť :) Bola som sama prekvapená ako ľahko sa s cestom pracovalo. Ide o zdravšiu variantu marlenky, ktorú môžem kedykoľvek . Receptom som sa inšpirovala u blogerky Tinky.

Medová torta

Čo budeme potrebovať

  • 100 gram maslo
  • 100 gram pomletý trstinový cukor
  • 4 PL med
  • 2 ks vajcia
  • 1 PL sóda bicarbóna
  • 1 čl ocot
  • 480 gram špaldová hladká múka T650
  • 30 gram špaldová celozrnná hladká múka

  • Krém
  • 600 ml mlieko
  • 48 gram zlatý klas
  • 50 gram trstinový cukor
  • 250 gram maslo
  • 3 kopcotivé PL pochúťková smotana
  • 6 PL kokosový cukor (nemala som dala som klasický práškový)
  • môžete pridať do plnky aj malé vanilkové pikao, bude torta sladšia :)
Postup prípravy
  • Rúru si rozhorúčime na 160 stupňov. Vyberieme si z chladničky maslo aj pochúťkovú smotanu na krém, aby mali izbovú teplotu.
  • Na plotňu si dáme hrniec a rozpustíme najprv maslo, cukor a med. Počkáme, kým je zmes spojená a kompaktná. Pomaly pridávame rozhabarkované vajcia a stále miešame metličkou, aby sa nám nespravila praženica. Kaď sa vajcia zapracujú, pridáme sódu, ocot a miešame. Hmota nám zdvojnásobí objem a zostane ako capucino. Miešame cca 5 min, pokým nám zmes zhnedne a chytí karamelový odtieň. Dáme dole z plynu a postupne pridávame múku a zamiešame. Cesto vyberieme a rukami ho spojíme a spracujeme. Ak sa nám lepí, pridáme ešte trochu múky.
  • Celé cesto si odvážime (malo by mať 850/860 gramov) a rozdelíme ho na 6 rovnakých kúskov. Na pečiaci papier si obkreslíme kruh v priemere 22 cm a vystrihneme ho. Dáme si nový kus papiera na pečenie, zoberieme si jeden bochník a vyvaľkáme si ho na papieri na tenký kruh. Priložíme náš vystrihnutý kruh a koliečkom orežeme dokola a odstránime presahujúce cesto. Do orezaného kruhu spravíme koliečkom štyri zárezy (čiarky) aby nám pri pečení dýchalo.
  • Hlboký plech si otočíme naruby hore dnom, na vrch dáme papier aj s cestom, plech dáme presne do stredu rúry, čiže cesto je vyššie v prvej tretine. Pečieme 3 minuty. Takto postupne rozvalkáme a upečieme všetky bochníky. Zvyšky, ktoré nám zostali po orezávaní dáme dokopy, vyvaľkáme nahrubšie a tiež upečieme. Budeme ich totiž strúhať a v tom obalíme tortu.
  • Uvaríme si puding zo zlatého klasu. 500 ml mlieka aj s 50 gram trstinového cukru dáme zovrieť. Zvyšných 100 ml mlieka si rozhabarkujeme so zlatým klasom. Keď mlieko zovrie, primiešame zlatý klas a miešame cca 1-2 minuty, pokým je hustý. Do drezu si napustíme studenú vodu a preložíme hrniec aj s pudingom do studeného kúpeľa a takto ho ochladzujeme na izbovú teplotu až pokým je úplne vychladnutý. Pozor! Nedávajte vychladnúť von alebo do chladničky, krém sa vám môže zraziť. Našlaháme si ručným mixérom maslo cca 2-3 minuty do krémovej peny. Postupne po PL zašlahávame puding. Keď je celý zapracovaný, pridáme po lyžiciach kokosový cukor, až pokým sa nám rozpustí a krém chytí karamelový odtieň aj chuť. Pridáme pochúťkovú smotanu, prešlaháme a vypneme.Ak ste sa rozhodli pridať aj pikao, tak šup s ním teraz do plnky :)
  • Medovú tortu naplníme postupne plát, na to krém, opäť plát a krém, až kým všetky pláty neminieme. Krémom natrieme aj vrch aj boky torty. Posledný plát, ktorý nám zostal zo zvyškov si na jemnom strúhadle postrúhame na jemné kryštáliky. Cez sitko ich preosievame na tortu na vrch aj na boky. Na vrch, okolo torty urobíme akoby obruč z nahrubo posekaných orechov.
  • Torta je najlepšia až na druhý deň, keď pláty úplne zmäknú.

    Dobrú chuť praje Monika :)

    Tradičná orechová torta

    CHuťovkári, dnes si dáme klasiku, Orechová torta. Recept mám od svojej maminy, ktorá nám túto klasickú domácu tortu piekla na okrúhle narodeniny členov rodiny. Nebolo to často, preto nám bola vzácna a nevedeli sme sa jej dočkať a potom dojesť :-). Vždy sa mi vybavia práve tieto kombinácie chutí, keď sa povie slovo TORTA. Som veľmi vďačná mamine, že ma naučila takúto Chuťovku :-). Teraz som ju piekla ja ako narodeninové prekvapenie. Príprava je zdĺhavejšia, ale výsledok stojí za ten strávený čas. Človeka to až hreje pri srdci, keď Vaša práca poteší iných a vyčarí im úsmev na tvári.

    Tradičná orechová torta

    Orechový korpus

    6 vajec
    29 dkg kryštálového cukru
    6 polievkových lyžíc studenej vody
    1 lyžicu oleja
    ½ prášku do pečiva
    13,5 dkg polohrubej múky
    13,5 dkg mletých vlašských orechov
    Oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka vyšľaháme do peny. Keď je už tuhšia, pridáme cukor a vyšľaháme na tuhý sneh. Zašľaháme žĺtka, 6 lyžíc vody, olej. Prášok do pečiva zmiešame s múkou a primiešame varechou do bielkovej hmoty. Na záver zamiešame orechy. Piškótu vylejeme na maslom vymastenú a múkou vysypanú formu. Pečieme cca 15 min. Dávka je na veľký korpus 28.
    Biela piškóta
    4 vajcia
    16 dkg kryštálového cukru
    20 dkg polohrubej múky
    ½ prášku do pečiva
    3 lyžice vody
    1 lyžicu oleja
    Oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka vyšľaháme do peny. Keď je už tuhšia, pridáme cukor a vyšľaháme na tuhý sneh. Zašľaháme žĺtka, vodu, olej. Prášok do pečiva zmiešame s múkou a primiešame varechou do bielkovej hmoty. Piškótu vylejeme na maslom vymastenú a múkou vysypanú formu. Pečieme cca 15 min. Dávka je na veľký korpus 28.

    Z korpusov stiahneme tenučkú vrstvu. Ešte kým sú teplé, ide to ľahko. Je to potrebné, aby sa nám potom neoddeľoval krém od korpusu. Po vychladnutí piškóty prerežeme pozdĺž napoly.
    Odporúčam piškóty si upiecť deň vopred.
    Na polievanie budeme potrebovať rum a ríbezľový džem.
    Biela plnka: 2 zlaté klasy, 800 ml mlieka, vanilkový cukor, 3 lyžice kryštálového cukru, práškový cukor,250 g masla
    Maslo vyšľaháme do peny s cukrom. Z mlieka zlatého klasu, vanilkového a kryštálového cukru uvaríme puding. Po vychladnutí mixérom zašľaháme maslovú penu. Môžeme dať ešte do chladničky stuhnúť.
    Tmavá plnka: 1 čokoládový puding, 400 ml mlieka, vanilkový cukor, 2 lyžice kryštálového cukru, práškový cukor, 100 g masla
    Maslo vyšľaháme do peny s cukrom. Z mlieka pudingu, vanilkového a kryštálového cukru uvaríme čokoládový puding. Po vychladnutí mixérom zašľaháme maslovú penu. Môžeme dať ešte do chladničky stuhnúť.
    Začíname s jednou polovicou orechového korpusu. Polejeme ho rumom, aby bol šťavnatý. Na to natrieme ríbezľový džem a následne bielu plnku. Položíme biely korpus, potrieme džemom, polievame rumom a dáme tmavú plnku. Necháme trochu na boky a vrch. Položíme znovu orechový korpus a opakujeme, poliať rumom a biela plnka. Ako posledný dávame biely korpus, pozor, prerezanou stranou dolu. Korpus tiež polejeme rumom. Mala by nám ostať tmavá plnka, ktorú už v tenšej vrstve dáme navrch a potrieme ňou aj celé boky torty. Takto natretú tortu dáme do chladničky vychladnúť, kludne na pár hodín.
    Čokoládová poleva - ganache: 3 - 4 polievkových lyžíc šľahačkovej smotany, 60g čokoláda na varenie.
    Na miernom ohni si roztopíme nalámanú várovú čokoládu, do ktorej sme hneď pridali pár lyžíc smotany na šľahanie. Za stáleho miešania sa nám čokoláda pekne rozpustí a spojí. Smotanu prispôsobujeme konzistencii, ak vidíte, že je poleva ešte tuhá, pridáme smotanu.
    Keď čokoládová poleva vychladne, nalejeme na vrch torty.
    Ozdobenie nechám na Vás. Ja som dala čokoládu iba na vrch a po bokoch som obsypala pomletými orechami. Po obvode na krajoch som spravila lem z hoblín bielej čokolády. Samozrejme aj vrstvenie a fraby si môžete prispôsobiť, ale vždy je lepšie dať orechový korpus na spodok, pretože je pevnejší. Veľa šťastia a dobrú chuť praje Vaša Janka :)

    Tortový korpus

    Dnešná torta je narodeninová.Môj dedko má dnes 81 rokov ,tak bola príležitosť upiecť darček ;) Poviem Vám piecť pre babkovcov je výzva a veľká.Moja babka pečie nezabudnuteľné ,úžasné a prerumované torty, takže musela byť klasika. Žiadne tvarohy a moderné plnky , tak aspoň výzdobu som dala podľa seba ;) Tí čo torty aj krájajú, má určite chápu. Milujem všakovaké ozdoby, ktoré zavadzajú pri krajaní , tu nezavadzalo nič ;)
    Dosť bolo rečí...Dnes Vám ponúknem recept na korpusy na takúto tortičku. Recept mám z kucharskej knižky Varíme zdravo chutne a hospodárne.

    Piškotový korpus:
    4 vajcia
    4lyžice prášk.cukru
    4 lyžice hl.múky
    4kávové lyžičky rozpusteného studeného masla
    Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, zľahka doň zamiešame žĺtky a cukor,poprášením povrchu pridáme múku a nakoniec vychladnuté roztopené maslo. Pečieme na papieri asik 20 min 160 C.

    Orechový korpus
    3 vajcia
    15dkg prášk.cukru
    3lyžice vriacej vody do žĺtkov
    15dkg pražených mletých orechov
    10dkg hl.múky
    Žĺtky zmiešame s polovicou cukru, pridáme vriacu vodu a šľaháme na hustú penu.Potom ušľaháme sneh s druhou časťou cukru.Zmiešame sneh s ušľahanými žĺtkami a zľahka primiešame múku s orieškami.Pečieme na papieri. 20min 160C.

    Dobrú chuť praje Monika

    Torty


    © 2016 CHuťovky od Moniky a Janky  Všetky práva vyhradené.
    Vytvorené službou Webnode
    Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky