Karamelovo- orechový výborný zákusok
Ahojte moji zlatí. Mám veľmi peknú spätnú väzbu od Vás na našu stránku. Veľmi nás obe s Jankou teší, že sledujete a snáď aj skúšate naše chuťovky. Dnešný recept vznikol spojením Jankinho receptu na orechový krémeš a plnkou z mojej fantázie. No môžem Vám hrdo povedať , výborný recept . Oriešky, ríbezlák, Salko , no čo tam môže byť zlé. Hm?
Zákusok som pripravila na hody na Koltu, ktoré boli úžasné. To ste nezažili ako výborne som sa najedla :) Hody na Dolniakoch sú supeeeer. Treba zažiť, keď sa prehýbajú stoly pod kačicami, domácou knedľou, výbornou kapustičkou, rezňami, fašírkami....Noo ďalej nebudem radšej pokračovať. Fakt supeeer chuťovkový víkend som zažila . Vaša Monika


CESTO:
400 g hladkej múky
250 g mäkkého masla
200 g práškového cukru
1 balíček prášku do pečiva
4 žĺtky
1 vanilkový cukor
300 g orechov
PENA:
4 bielky
150 g kryštálového cukru
KRÉM:
1 karamelový a 1 vanilkový puding
500 ml mlieka
1 Salko normálne biele
250 g masla
ríbezľový lekvár
POSTUP:
Vajíčka rozdelíme. Žĺtky spracujeme s 250 g masla , 200 g práškového cukru,
práškom do pečiva, vanilkovým cukrom, a 400g múky. Cesto rozdelíme na 3 časti.
Bielky so 150 g cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Orechy si zomelieme. Nemusí byť
úplne najemno, môžu ostať aj väčšie kúsky. Cesto vyvaľkáme na papieri vo veľkosti plechu , natrieme naň jednu tretinu snehu a posypeme
tretinou orechov a upečieme.
Vložíme plát do rúry a pečieme 18 min. Rovnako upečieme aj ďalšie dva
pláty.
KRÉM: Mlieko a puding spolu zmiešame, privedieme do varu a
uvaríme na hustý puding. Necháme chvíľu odstáť za stáleho miešania. Ešte do
teplého (ale nie horúceho) vmiešame 50 g mäkkého masla, ktoré sme si vytiahli
skôr z chladničky. Necháme vychladnúť , pri pravidelnom miešaní a následne do krému dáme celé Salko a 200g masla. Krém rozdelím na dve
časti. Na plát dáme po celej ploche lekvár, natrieme polovicu plnky. Zakryjeme druhým plátom
a opakujeme - džem, krém a posledný tretí plát. Vrchný plát už len posypeme
cukrom - zmiešame práškový s vanilkovým. Dáme do chladničky stuhnúť.
Zákusok zmäkne na druhý deň, až potom ho môžeme krájať.
Dobrú chuť praje Monika :)
Éclair zo špaldovej múky
Čavesko . Dnes Vám ponúknem recept na francúzsku cukrovinku, ktorá sa vraj objavila už na prelome 18.-19. storočia u slávneho ,,kráľa kuchárov a kuchára kráľov " Marie-Antoine Careme, cukrára francúzskej kráľovské rodiny. Éclair znamená "svetelný záblesk" - pretože tieto vynikajúce sladkosti vyzerajú oslnivo a zjedia sa rýchlosťou blesku :) Máte plnú škálu možností ako si ich vyzdobiť aj naplniť . Napríklad ľahučké šľahačkové s ovocím, alebo ako ja plnené krémom. Možností je neúrekom.

Éclair zo Špaldovej Múky
Cesto Ingrediencie
- 250 ml vody
- štipka soli
- 50g trstinového nerafinovaného cukru
- 120g masla
- 180g hladkej špaldovej múky
- 4 vajcia
Krém : Ingrediencie
- 4 žĺtky
- 60g kokosového cukru
- 50 g gaštanovej múky (ak nemáte, dajte hladkú špaldovú)
- 500 ml mlieka
- vanilkový struk
Postup
Nechajte vychladnúť (odporúčam premiešavať, aby
sa vám neytvorila "koža"). Plnku môžete vyšperkovať citrónovou šťavou,
kôrou..pomarančovou podľa nálady a chuti.
Koláčiky plníme z boku. Úplne budete cítiť ako sa Vám zapĺňa celé vnútro . Ako polevu použijeme práškový cukor zmiešaný s citónovou šťavou. Dobre premiešame a potrieme koláčiky. Môžeme ozdobiť aj cukrárenými ozdobami, no nemusí byť.
Ďalšia varianta je prekrojiť a plniť šľahačkou s ovocím a poliať čoko. Fantázií sa medze nekladú .
Dobrú chuť praje Monika :)
Veterníky
Krásny sviatočný deň Vám prajem, my máme dnes dvojsviatok, nielen oslava ústavy , ale aj moja najsestra Jojka má narodky. A ako by to bolo keby som jej neupiekla , čo si zaželá ? :) Chuť jej prišla na veterníky. Takže som sa chopila knižky a šla na to ...Ide o tradičnú chuť veterníkov, aj keď mňa to vždy láka experimentovať. NIE Jojka má rada tradičné. Žĺtková plnka s karamelovou šľahačkou . Sú lahodné, ale je to cukrová bomba, stačí jeden dva a chuť na sladké na ten deň zažehnaná :) Odpaľované cesto nie je žiadna veda, netreba sa ho obávať, skôr je dôležitá dobre vyhriata rúra a neotvárať pri pečení , nech Vám pekne nafúknu. Z odpaľovaného cesta sa dajú robiť aj profiterolky aj Éclairs.To niekedy inokedy, sú to tiež veľké chuťovky. Krásny deň praje Monika:)

Veterníky:
Potrebujeme:
Cesto: 0,5l vody , 20dkg masla, 30dkg múky(15dkg hrubej a 15dkg polohrubej), 8 celých vajec , štipka soli
Vodu dáme variť, pridáme tuk .Do vriaceho zapracujeme múku so soľou a odpaľujeme asi 6 minút. Do vychladnutého zašľaháme celé vajcia a nastriekame cez cukrárenské vrecko na plech s papierom. Pečieme v rozohriatej rúre 20min resp. podľa potreby. Neotvárať rúru!!!
Plnka: Žĺtkový krém
500 ml mlieko 4 ks žĺtok 1 balíček vanilkový cukor 3 PL polohrubá múka 1 balíček vanilkový puding 150g g práškový cukor 250 g maslo, rum podľa chuti (ja som tentokrát nedávala a nechýbalo)
Postup žĺtkového krému: Dáme si zovrieť 350 ml mlieka.
Vo zvyšnom mlieku si rozmiešame vanilkový cukor, vanilkovy puding,
žĺtka a múku. Za stáleho miešania uvaríme na hustú kašu. Odstavíme so
sporáka, zapracujeme trošku masla, aby sa nám nespravila koža na pudingu , necháme vychladnúť . Keď máme kašu vychladanú,
pridáme maslo,cukor a ručným šlahačom vymiešame krém. Krém máme pripravený na
plnenie.
Plnka II. Karamelová šľahačka
5polievkových lyžíc cukru upálime na
karamel a zalejeme pomaly šľahačkou a nechame zovrieť, potom odstavíme a
necháme vychladnúť a dáme do chladničky na 24 hodín. Na druhý deň vyšľaháme mixérom.
Veterníčky si prekrojíme, naplníme žĺtkovým krémom a karamelovou šľahačkou. Poprášime práškovým cukrom.
Dobrú chuť praje Monika :)
Milka rezy
Ahojte CHuťovkári. Dnes som si pre Vás pripravila Milka rezy. Kto by nemal rád lahodnú čokoládu Milka, podľa ktorej má koláč pomenovanie. Dnes ju dostať v rôznych príchutiach, ale klasika mliečna je naj, o to viac, že ju môžeme použiť aj pri pečení. Koláčik je vďačný, pretože je šťavnatý a rýchly na prípravu. Poleva ganache, ktorú budeme robiť z čokolády, sa po stuhnutí ľahko krája, takže má aj praktické využitie. Dá sa samozrejme robiť aj ako torta. Recept som doplnila o maliny. Predstava maliny v čokoláde je neodolateľná. Takže zahryznite sa do jemnej čokoládky a pochuťte si na dnešnej chuťovke.

1 hrnček kryštálového cukru
1 hrnček granko
1 hrnček oleja
5 ks vajce
1 prášok do pečiva
maliny
POLEVA
250 ml šľahačky na šľahanie
250 g Milka čokoláda
Uvarená šálka instantnej kávy
Džem podľa chuti, najlepšie ríbezľový
Tento koláč má dva postupy, podľa toho koľko času máte na jeho prípravu.
Takže postup 1: všetky suroviny zmiešame spolu.
Postup 2: oddelíme bielka od žĺtkov. Bielka vyšľaháme do peny, keď je už tuhšia, zašľaháme cukor a šľaháme na tuhý sneh. Pridáme žĺtka a šľaháme. Pomaly pridávame olej. Varechou zapracujeme sypké suroviny (múku, granko, prášok do pečiva). Pripravené cesto dáme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto poukladáme maliny. Pečieme cca 35 - 45 min vo vyhriatej rúre. Upečený koláč necháme vychladnúť. Vychladnutý koláč dobre polievame studenou kávou. Na vrch natrieme džem. POLEVA. Do hrnca vylejeme smotanu a nalámeme čokoládu Milka, za stáleho miešania necháme čokoládu rozpustiť. Necháme čokoládu vychladnúť a nalejeme na koláč. Dáme do chladničky stuhnúť.
Čokoládovú chuť praje Janka. :)
Mangový cheesecake s kokosovými lupienkami
Čavesko , viete si predstaviť niečo lepšie ako prísť domov z práce , sadnúť si na terasku , zaliať si kávičku a z chladničky vybrať mangový cheesecake? Recept je do malej formy 18cm, nie vždy je kvantita pred kvalitou :) Recept som si vymyslela , takže bolo tam aj napätie ,či to bude vôbec k svetu. A je :) Skúste ... 
Mangový cheesecake s kokosovými lupienkami
Potrebujeme:
2šálky ochutených čokoládových ovsených vločiek
1 mascarpone
1 veľký grécky jogurt
med podľa chuti
1 mango
kokosové lupienky
Postup:Do malej tortovej formy dáme na dno papier. Vysypeme tam vrstvu musli , u mňa to boli 2 šálky. Vždy je to o tom , akú máte radi vrstvu korpusu. Pripravíme si plnku a to tak, že vyšľaháme mascarpone, grécky jogurt s medom podľa chuti. Nakoniec pridáme jedno vajíčko. Mango si nakrájame na malé kocky, ktoré dáme na musli .Plnku nalejeme na mango a dáme upiecť na 180C 45min. Je to vyššia forma plnky, takže podľa potreby. Nebojte sa keď bude stred akoby nebol dopečený . Po vychladnutí sa koláčik krája dobre. Posypeme kokosovými lupienkami. Najlepšie je urobiť deň vopred, ovsené vločky pekne napučia a spoja sa.
Dobrú chuť praje Monika :)
Cviklový brownies
Ahojte, dnes Vám ponúknem môj overený recept na cviklové brownies. Zaradila som ho do kategórie zákusok, aby sa nenahneval, je fakt delikátny. Nejde tam žiadna múka, je jemnučký , robila som ho do tortovej formy 26cm. Cvikla tam nahrádza množstvo čokolády a vôbec ju tam necítim. Tentokrát som tam pridala aj pomletú kávu . Čo viac dodať, káva s čokoládou ...Nestihla som nafotiť ani krajšie foto, aj keď kompozíciu som mala v hlave. Fakt vyskúšajte a určite bude u Vás obľúbený. Vaša Monika :)

Cviklový brownies
Potrebujeme:
250g cvikle
30g masla
100g kvalitnej čokolády
2 vajíčka
50g mletých orechov
1 lyžicu kakaa
75g trstinového (kryštálového) cukru
1/2 lyžičky kypriaceho prášku
1-2 mletej kávy
Uvaríme cviklu, nastrúhame najemno. Vo vodnom kúpeli roztopíme čoko, maslo ,. Žĺtka s cukrom vymiešame , pridáme čoko zmes , nie však horúcu. , mleté orechy, kávu a cviklu. Nakoniec sneh z bielkov. Pečieme na papieri 180C 50 min.
Dobrú chuť praje Monika :)
Šamróny
Dnes si pre zmenu pripravíme domáce šamróny. Ide o veľmi jednoduchú chuťovku, ktorá má viac variácií. V mojom recepte je klasická plnka akú poznáte z obchodu, ale dá sa naplniť aj naslano- syrovou plnkou. V pôvodnom recepte boli 4 bielka, ale budú Vám stačiť aj 2 . Ja som potom zo zvyšku zaimprovizovala a urobila kokosové pusinky :) Nič netreba vyhodiť. :)

Suroviny
- lístkové cesto
- 2 bielka
- 100 g práškového cukru
- šťava z pol citróna
- 1/4 dcl vody
Postup :
Lístkové cesto vyvaľkáme a nakrájame na dlhé a úzke prúžky 2,5 cm široké.Cesto natáčame na formu na šamróny.
V troche mlieka si vyšľaháme vaječný žĺtok a šamróny ním potrieme pred pečením.Pečieme pri 220°C cca 15 minút dozlatista.
Bielkovú náplň si pripravíme vyšľahaním vaječných bielkov so 50 g práškového cukru ..ostatný cukor si rozvaríme v 1/4 dcl vody na sirup..Potom k bielkam za stáleho šľahania pridávame ešte horúci sirup,pomaličky,zmes sa nám stane hustou a lesklou..Nakoniec primiešame citrónovú šťavu.
Šamróny ešte za horúca dávame dole z foriem, a po miernom vychladnutí plníme cukrárskym vreckom s pripravenou penou.Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť praje Monika :)
Monte zákusok
Dnes mal dedko meniny, opäť príležitosť niečo upiecť. Vybrala som Monte zákusok,ktorý nesklamal. Oslávencovi chutil, čo bol zámer. To je taká radosť piecť..Vôbec mi nevadí , že je vonku 30C , piekla by som stáále :)

Suroviny
Cesto
- 5vajec
- 5 lyžíc cukru
- 2 vanilkové cukre
- 7 lyžíc polohrubej múky
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice mletých lieskových orieškov
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 dcl oleja
- 1/2 dcl mlieka
- Krém:
- 1 l mieka
- 3ks Zlatý klas
- 6 lyžíc cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 maslo 250 g
- Poleva:
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 250g čokolády min 50%
Postup prípravy
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh postupne k nim prišľahávame cukor a postupne prihadzujeme žĺtka a tenkým prúdom olej..Na konci po častiach ale už len vareškou vmiešame múku s práškom do pečiva a s kakaom a s orieškami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C cca 10 minút.Plech si vymastíme alebo vyložíme s papierom na pečenie.Ešte teplé pokvapkáme mliekom, a necháme vychladnúť..
Krém
Pripravíme si krém: Uvaríme mlieko z cukrom, z ktorého sme si predtým trochu odložili.V tej troche si rozmiešame vanilkový puding .Keď sa začne mlieko variť prilejeme pudingovú zmes a uvaríme hustý krém.Keď krém vychladne primiešame maslo.Miešame do peny.Potom krémom natrieme v hrubšej vrstve zákusok.
Poleva
Zohrejeme si smotanu ale nie až k varu..v nej rozpustíme čokoládu a po miernom vychladnutí prelejeme zákusok.
Dobrú chuť praje Monika :)
Žĺtkové rezy
Dnes si dáme receptík na jemnučké orechové rezy so žĺtkovou polevou. Po pravde robila som ich prvýkrát , ale prekvapili. Ide tam síce enormné množstvo cukru, ale keď sladké tak sladké. No nie? :) Orechové cesto je také jemné, až sa rozplýva na jazyku. Hoci som obľúbenkyňa plnkových zákuskov, tieto rezy si do svojej knižky určite zapíšem. Viete niekedy treba aj také , ako ja hovorím, prenosné recepty na cesty :)

Žĺtkové rezy
150 g polohrubej múky250 g masla
6 bielkov
250 g mletých vlašských orechov
250 práškového cukru
prášok do pečiva
Poleva:
6 žĺtkov
300 g práškového cukru
Postup prípravy
Najskôr si vymiešame maslo s cukrom do peny..Potom si pridáme múku a mleté orechy..Nakoniec vmiešame varechou sneh vyšľahaný z bielkov ktorý musí byť tuhý.
Cesto si dáme na plech s papirom na pečenie alebo si ho najskôr vymastite a potom pomúčte.. Je dosť husté tak si budete musieť pomôcť so stierkou..
Pečte pri 160°C cca 45min.Potom ešte na horúci koláč nalejeme žĺtkovú polevu, ktorú si pripravíme
vyšľahaním žĺtkov s cukrom.Necháme poriadne zatuhnúť..
Dobrú chuť praje Monika :)
PIVOVÝ ZÁKUSOK
O tom, že PIVO sa dá použiť aj inak ako na pitie Vás presvedčí dnešný recept :-)

PIVOVÝ ZÁKUSOK
Cesto:
250 ml ČIERNEHO PIVA
250 g masla
75 g kakaa
400 g práškového cukru
140 ml kyslej smotany
2 vajcia
1 kávová lyžička vanilkového cukru
275 g polohrubej múky
2 a pol kávovej lyžičky sódy bikarbóny
Krém:
300 g neochuteného krémového syra Philadelphia (dá sa nahradiť neochutenými nátierkami napr. Bánovecká
150 g práškového cukru
125 ml smotany na šľahanie
Postup :
Vo väčšej nádobe zohrejeme pivo, do ktorého sme pridali nakrájané maslo. Keď sa do polovice roztopí, odložíme zo sporáka. Pridáme kakao, cukor a dobre premiešame.
V druhej mise rozmiešame kyslú smotanu, vajcia a vanilkovú arómu. Prilejeme k pivovej zmesi, vmiešame preosiatu múku so sódou bikarbónou a dobre varechou zamiešame. Naukladáme na cesto drobné ovocie, najlepšie ríbezle, maliny.
Hotové cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme vo vopred predhriatej rúre. Po upečení a vychladnutí potrieme ríbezľovým džemom.
Krém: Syr vymiešame s práškovým cukrom, aby vznikla jemná krémová hmota. V druhej miske vyšľaháme šľahačku. Pridáme husto vyšľahanú šľahačku do syrovej hmoty a premiešame aby sa všetko spojilo.
Po vychladnutí piškóty rovnomerne navrstvíme krém a necháme stuhnúť.
Dobrú chuť praje Vaša Janka :-)
Orechový krémeš
Priatelia dnes Vám ponúkame to pravé orechové, alias Orechový krémeš :-) . Koláčik je charakteristický svojou chrumkavo orechovou chuťou. Vlašské orechy, ktoré sme použili, majú priaznivé účinky na organizmus. Skrývajú v sebe zdravie, silu a vitalitu. Pozitívne ovplyvnia koncentráciu, výkonnosť mozgu, prispejú k psychickej pohode a vyplavovaniu hormónu šťastia. Pomôžu Vám s vysokým cholesterolom, tlakom, s krásnymi vlasmi, nechtami.... a to najhlavnejšie - výborne chutia. Čo viac potrebujeme :-) . Preto, ak nemáte alergiu na orechy, hor sa na to :-)

Orechový krémeš
CESTO:
400 g hladkej múky
250 g mäkkého masla
200 g práškového cukru
1 balíček prášku do pečiva
4 žĺtky
1 vanilkový cukor
300 g orechov
PENA:
4 bielky
150 g kryštálového cukru
KRÉM:
4 balíčky vanilkového pudingu (môže byť aj Zlatý klas)
1000 ml mlieka
200 g kryštálového cukru
250 g masla
Marhuľový lekvár
POSTUP:
Vajíčka rozdelíme. Žĺtky spracujeme s 250 g masla , 200 g práškového cukru, práškom do pečiva, vanilkovým cukrom, a 400g múky. Cesto rozdelíme na 3 časti. Bielky so 150 g cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Orechy si zomelieme. Nemusí byť úplne najemno, môžu ostať aj väčšie kúsky. Na pomúčenej doske vyvaľkáme prvý plát. Môže sa viac lepiť, takže treba dobre a často múčiť dosku. Plát položíme na vymastený a múkou vysypaný plech, natrieme naň jednu tretinu snehu a posypeme tretinou orechov.
Vložíme plát do rúry a pečieme 18 - 20 min. Potom dáme plech na studené miesto vychladnúť. Tak z neho plát lepšie vyklopíme. Rovnako upečieme aj ďalšie dva pláty.
KRÉM: Mlieko, cukor a puding spolu zmiešame, privedieme do varu a uvaríme na hustý puding. Necháme chvíľu odstáť za stáleho miešania. Ešte do teplého (ale nie horúceho) vmiešame 250 g mäkkého masla, ktoré sme si vytiahli skôr z chladničky. Maslo sa pod teplým krémom bude ľahko topiť a miešaním sa zapracuje do pudingu. Krém necháme vychladnúť.
Krém rozdelím na dve časti. Jednou natrieme prvý plát, na to natrieme džem. Zakryjeme druhým plátom a opakujeme - krém, džem a posledný tretí plát. Vrchný plát už len posypeme cukrom - zmiešame práškový s vanilkovým. Dáme do chladničky stuhnúť.
Krémeš zmäkne na druhý deň, až potom ho môžeme krájať.
Dobrú chuť praje Vaša Janka :)