Karamelovo- orechový výborný zákusok

Ahojte moji zlatí. Mám veľmi peknú spätnú väzbu od Vás na našu stránku. Veľmi nás obe s Jankou teší, že sledujete a snáď aj skúšate naše chuťovky. Dnešný recept vznikol spojením Jankinho receptu na orechový krémeš a plnkou z mojej fantázie. No môžem Vám hrdo povedať , výborný recept . Oriešky, ríbezlák, Salko , no čo tam môže byť zlé. Hm?

Zákusok som pripravila na hody na Koltu, ktoré boli úžasné. To ste nezažili ako výborne som sa najedla :) Hody na Dolniakoch sú supeeeer. Treba zažiť, keď sa prehýbajú stoly pod kačicami, domácou knedľou, výbornou kapustičkou, rezňami, fašírkami....Noo ďalej nebudem radšej pokračovať. Fakt supeeer chuťovkový víkend som zažila . Vaša Monika

CESTO:
400 g hladkej múky
250 g mäkkého masla
200 g práškového cukru
1 balíček prášku do pečiva
4 žĺtky
1 vanilkový cukor
300 g orechov

PENA:
4 bielky
150 g kryštálového cukru

KRÉM:
1 karamelový a 1 vanilkový puding

500 ml mlieka

1 Salko normálne biele

250 g masla
ríbezľový lekvár

POSTUP:
Vajíčka rozdelíme. Žĺtky spracujeme s 250 g masla , 200 g práškového cukru, práškom do pečiva, vanilkovým cukrom, a 400g múky. Cesto rozdelíme na 3 časti. Bielky so 150 g cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Orechy si zomelieme. Nemusí byť úplne najemno, môžu ostať aj väčšie kúsky. Cesto vyvaľkáme na papieri vo veľkosti plechu , natrieme naň jednu tretinu snehu a posypeme tretinou orechov a upečieme.
Vložíme plát do rúry a pečieme 18 min. Rovnako upečieme aj ďalšie dva pláty.

KRÉM: Mlieko a puding spolu zmiešame, privedieme do varu a uvaríme na hustý puding. Necháme chvíľu odstáť za stáleho miešania. Ešte do teplého (ale nie horúceho) vmiešame 50 g mäkkého masla, ktoré sme si vytiahli skôr z chladničky. Necháme vychladnúť , pri pravidelnom miešaní a následne do krému dáme celé Salko a 200g masla. Krém rozdelím na dve časti. Na plát dáme po celej ploche lekvár, natrieme polovicu plnky.  Zakryjeme druhým plátom a opakujeme - džem, krém  a posledný tretí plát. Vrchný plát už len posypeme cukrom - zmiešame práškový s vanilkovým. Dáme do chladničky stuhnúť.
Zákusok zmäkne na druhý deň, až potom ho môžeme krájať.

Dobrú chuť praje Monika :)

Éclair zo špaldovej múky

Čavesko . Dnes Vám ponúknem recept na francúzsku cukrovinku, ktorá sa vraj objavila už na prelome 18.-19. storočia u slávneho ,,kráľa kuchárov a kuchára kráľov " Marie-Antoine Careme, cukrára francúzskej kráľovské rodiny. Éclair znamená "svetelný záblesk" - pretože tieto vynikajúce sladkosti vyzerajú oslnivo a zjedia sa rýchlosťou blesku :) Máte plnú škálu možností ako si ich vyzdobiť aj naplniť . Napríklad ľahučké šľahačkové s ovocím, alebo ako ja plnené krémom. Možností je neúrekom.

Éclair zo Špaldovej Múky

Cesto  Ingrediencie

  • 250 ml vody
  • štipka soli
  • 50g trstinového nerafinovaného cukru
  • 120g masla
  • 180g hladkej špaldovej múky
  • 4 vajcia

Krém : Ingrediencie

  • 4 žĺtky
  • 60g kokosového cukru
  • 50 g gaštanovej múky (ak nemáte, dajte hladkú špaldovú)
  • 500 ml mlieka
  • vanilkový struk

Postup

  • Do hrnca dáme vodu, maslo, štipku soli, cukor a privedieme do varu. Stíšime oheň.
  • Potom pridáme múku a miešame, kým sa nám nevytvorí z cesta kompaktná hmota, guľa a na dne kastrólika musí byť taký biely povlak.
  • Preložíme cesto do druhej misky, miešame, kým cesto nevychladne. Stačí, keď bude jemne teplé, hlavne, aby sa nam tam vajíčka neuvarili, keď ich budeme pridávať.
  • Vajíčka zásadne pridávame po jednom a každé poriadne zapracujeme do cesta mixérom. Naplníme si cukrárenské vrecko a na plech s papierom robíme tyčinky asik 10cm. 
  • Plech šupneme do rúry vyhriatej na cca 200 stupňov, 20 minút... samozrejme, treba sa riadiť rúrou, po 20 minútach koláčiky poprepichujeme z boku ostrou špajlou a dáme ešte na minútku-dve do rúry, aby unikla para a trošku schrumkavela kôrka. Keď aj tento posledný krok vynecháte, nič sa nedeje.
  • Studené koláčiky  plníme zboku  krémom, alebo šlahačkou.

  • Krém. Rozkrojte vanilku, vyškrabte semiačka a pridajte k mlieku v kastróliku aj semiačka, aj šupku.
  • Priveďte k varu. Medzitým si vyšlahajte žĺtka s cukrom do bledej nadychanej peny, zašlahajte do peny aj múku.
  • Do zmesi začnite počas stáleho miešania prilievať horúce mlieko, zmiernite oheň a prelejte všetko do kastrólika a miešajte, kým vám nezhustne na pudingovú konzistenciu
  • Nechajte vychladnúť (odporúčam premiešavať, aby sa vám neytvorila "koža"). Plnku môžete vyšperkovať citrónovou šťavou, kôrou..pomarančovou podľa nálady a chuti.

    Koláčiky plníme z boku. Úplne budete cítiť ako sa Vám zapĺňa celé vnútro . Ako polevu použijeme práškový cukor zmiešaný s citónovou šťavou. Dobre premiešame a potrieme koláčiky. Môžeme ozdobiť aj cukrárenými ozdobami, no nemusí byť.

    Ďalšia varianta je prekrojiť a plniť šľahačkou s ovocím a poliať čoko. Fantázií sa medze nekladú .

    Dobrú chuť praje Monika :)


    Veterníky

    Krásny sviatočný deň Vám prajem, my máme dnes dvojsviatok, nielen oslava ústavy , ale aj moja najsestra Jojka má narodky. A ako by to bolo keby som jej neupiekla , čo si zaželá ? :) Chuť jej prišla na veterníky. Takže som sa chopila knižky a šla na to ...Ide o tradičnú chuť veterníkov, aj keď mňa to vždy láka experimentovať. NIE Jojka má rada tradičné. Žĺtková plnka s karamelovou šľahačkou . Sú lahodné, ale je to cukrová bomba, stačí jeden dva a chuť na sladké na ten deň zažehnaná :) Odpaľované cesto nie je žiadna veda, netreba sa ho obávať, skôr je dôležitá dobre vyhriata rúra a neotvárať pri pečení , nech Vám pekne nafúknu. Z odpaľovaného cesta sa dajú robiť aj profiterolky aj Éclairs.To niekedy inokedy, sú to tiež veľké chuťovky.   Krásny deň praje Monika:)

    Veterníky:

    Potrebujeme:

    Cesto: 0,5l vody , 20dkg masla, 30dkg múky(15dkg hrubej a 15dkg polohrubej), 8 celých vajec , štipka soli

    Vodu dáme variť, pridáme tuk .Do vriaceho zapracujeme múku so soľou a odpaľujeme asi 6 minút. Do vychladnutého zašľaháme celé vajcia a nastriekame cez cukrárenské  vrecko na plech s papierom. Pečieme v rozohriatej rúre 20min resp. podľa potreby. Neotvárať rúru!!!

    Plnka: Žĺtkový krém

    500 ml mlieko 4 ks žĺtok 1 balíček vanilkový cukor 3 PL polohrubá múka 1 balíček vanilkový puding 150g g práškový cukor 250 g maslo, rum podľa chuti (ja som tentokrát nedávala a nechýbalo)


    Postup žĺtkového krému: Dáme si zovrieť 350 ml mlieka. Vo zvyšnom mlieku si rozmiešame vanilkový cukor, vanilkovy puding, žĺtka a múku. Za stáleho miešania uvaríme na hustú kašu. Odstavíme so sporáka, zapracujeme trošku masla, aby sa nám nespravila koža na pudingu , necháme vychladnúť . Keď máme kašu vychladanú, pridáme maslo,cukor  a ručným šlahačom vymiešame krém. Krém máme pripravený na plnenie.

    Plnka II. Karamelová šľahačka

    5polievkových lyžíc cukru upálime na karamel a zalejeme pomaly šľahačkou  a nechame zovrieť, potom odstavíme a necháme vychladnúť a dáme do chladničky na 24 hodín. Na druhý deň vyšľaháme mixérom.

    Veterníčky si prekrojíme, naplníme žĺtkovým krémom a karamelovou šľahačkou. Poprášime práškovým cukrom.

    Dobrú chuť praje Monika :)

    Milka rezy

    Ahojte CHuťovkári. Dnes som si pre Vás pripravila Milka rezy. Kto by nemal rád lahodnú čokoládu Milka, podľa ktorej má koláč pomenovanie. Dnes ju dostať v rôznych príchutiach, ale klasika mliečna je naj, o to viac, že ju môžeme použiť aj pri pečení. Koláčik je vďačný, pretože je šťavnatý a rýchly na prípravu. Poleva ganache, ktorú budeme robiť z čokolády, sa po stuhnutí ľahko krája, takže má aj praktické využitie. Dá sa samozrejme robiť aj ako torta. Recept som doplnila o maliny. Predstava maliny v čokoláde je neodolateľná. Takže zahryznite sa do jemnej čokoládky a pochuťte si na dnešnej chuťovke.

    1 hrnček polohrubej múky
    1 hrnček kryštálového cukru
    1 hrnček granko
    1 hrnček oleja
    5 ks vajce
    1 prášok do pečiva
    maliny
    POLEVA
    250 ml šľahačky na šľahanie
    250 g Milka čokoláda
    Uvarená šálka instantnej kávy
    Džem podľa chuti, najlepšie ríbezľový
    Tento koláč má dva postupy, podľa toho koľko času máte na jeho prípravu.
    Takže postup 1: všetky suroviny zmiešame spolu.
    Postup 2: oddelíme bielka od žĺtkov. Bielka vyšľaháme do peny, keď je už tuhšia, zašľaháme cukor a šľaháme na tuhý sneh. Pridáme žĺtka a šľaháme. Pomaly pridávame olej. Varechou zapracujeme sypké suroviny (múku, granko, prášok do pečiva). Pripravené cesto dáme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto poukladáme maliny. Pečieme cca 35 - 45 min vo vyhriatej rúre. Upečený koláč necháme vychladnúť. Vychladnutý koláč dobre polievame studenou kávou. Na vrch natrieme džem. POLEVA. Do hrnca vylejeme smotanu a nalámeme čokoládu Milka, za stáleho miešania necháme čokoládu rozpustiť. Necháme čokoládu vychladnúť a nalejeme na koláč. Dáme do chladničky stuhnúť.


     Čokoládovú chuť praje Janka. :)

    Mangový cheesecake s kokosovými lupienkami

    Čavesko , viete si predstaviť niečo lepšie ako prísť domov z práce , sadnúť si na terasku , zaliať si kávičku a z chladničky vybrať mangový cheesecake? Recept je do malej formy 18cm, nie vždy je kvantita pred kvalitou :) Recept som si vymyslela , takže bolo tam aj napätie ,či to bude vôbec k svetu. A je :) Skúste ...

    Mangový cheesecake s kokosovými lupienkami


    Potrebujeme:

    2šálky ochutených čokoládových ovsených vločiek

    1 mascarpone

    1 veľký grécky jogurt

    med podľa chuti

    1 mango

    kokosové lupienky

    Postup:

    Do malej tortovej formy dáme na dno papier. Vysypeme tam vrstvu musli , u mňa to boli 2 šálky. Vždy je to o tom , akú máte radi vrstvu korpusu. Pripravíme si plnku a to tak, že vyšľaháme mascarpone, grécky jogurt s medom podľa chuti. Nakoniec pridáme jedno vajíčko. Mango si nakrájame na malé kocky, ktoré dáme na musli .Plnku nalejeme na mango a dáme upiecť na 180C 45min. Je to vyššia forma plnky, takže podľa potreby. Nebojte sa keď bude stred akoby nebol dopečený . Po vychladnutí sa koláčik krája dobre. Posypeme kokosovými lupienkami. Najlepšie je urobiť deň vopred, ovsené vločky pekne napučia a spoja sa.


    Dobrú chuť praje Monika :)

    Cviklový brownies

    Ahojte, dnes Vám ponúknem môj overený recept na cviklové brownies. Zaradila som ho do kategórie zákusok, aby sa nenahneval, je fakt delikátny. Nejde tam žiadna múka, je jemnučký , robila som ho do tortovej formy  26cm. Cvikla tam nahrádza množstvo čokolády a vôbec ju tam necítim. Tentokrát som tam pridala aj pomletú kávu . Čo viac dodať, káva s čokoládou ...Nestihla som nafotiť ani krajšie foto, aj keď kompozíciu  som mala v hlave. Fakt vyskúšajte a určite bude u Vás obľúbený. Vaša Monika :)

    Cviklový brownies

    Potrebujeme:

    250g cvikle

    30g masla

    100g kvalitnej čokolády

    2 vajíčka

    50g mletých orechov

    1 lyžicu kakaa

    75g trstinového (kryštálového) cukru

    1/2 lyžičky kypriaceho prášku

    1-2 mletej kávy

    Uvaríme cviklu, nastrúhame najemno. Vo vodnom kúpeli roztopíme čoko, maslo ,. Žĺtka s cukrom vymiešame , pridáme čoko zmes , nie však horúcu. , mleté orechy, kávu a cviklu. Nakoniec sneh z bielkov. Pečieme na papieri 180C 50 min.

    Dobrú chuť praje Monika :)



    Šamróny

    Dnes si pre zmenu pripravíme domáce šamróny. Ide o veľmi jednoduchú chuťovku, ktorá má viac variácií. V mojom recepte je klasická plnka akú poznáte z obchodu, ale dá sa naplniť aj naslano- syrovou plnkou. V pôvodnom recepte boli 4 bielka, ale budú Vám stačiť aj 2 . Ja som potom zo zvyšku zaimprovizovala a urobila kokosové pusinky :) Nič netreba vyhodiť. :)

    Suroviny

    • lístkové cesto
    • 2 bielka
    • 100 g práškového cukru
    • šťava z pol citróna
    • 1/4 dcl vody

    Postup :

    Lístkové cesto vyvaľkáme a nakrájame na dlhé a úzke prúžky 2,5 cm široké.Cesto natáčame na formu na šamróny.

    V troche mlieka si vyšľaháme vaječný žĺtok a šamróny ním potrieme pred pečením.Pečieme pri 220°C cca 15 minút dozlatista.

    Bielkovú náplň si pripravíme vyšľahaním vaječných bielkov so 50 g práškového cukru ..ostatný cukor si rozvaríme v 1/4 dcl vody na sirup..Potom k bielkam za stáleho šľahania pridávame ešte horúci sirup,pomaličky,zmes sa nám stane hustou a lesklou..Nakoniec primiešame citrónovú šťavu.

    Šamróny ešte za horúca dávame dole z foriem, a po miernom vychladnutí plníme cukrárskym vreckom s pripravenou penou.Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Dobrú chuť praje Monika :)

    Monte zákusok

    Dnes mal dedko meniny, opäť príležitosť niečo upiecť. Vybrala som Monte zákusok,ktorý nesklamal. Oslávencovi chutil, čo bol zámer. To je taká radosť piecť..Vôbec mi nevadí , že je vonku 30C , piekla by som stáále :)

    Suroviny

    Cesto

    • 5vajec
    • 5 lyžíc cukru
    • 2 vanilkové cukre
    • 7 lyžíc polohrubej múky
    • 2 lyžice kakaa
    • 2 lyžice mletých lieskových orieškov
    • 1/2 prášku do pečiva
    • 1/2 dcl oleja
    • 1/2 dcl mlieka
    • Krém:
    • 1 l mieka
    • 3ks Zlatý klas
    • 6 lyžíc cukru
    • 1 vanilkový cukor
    • 1 maslo 250 g
    • Poleva:
    • 250 ml šľahačkovej smotany
    • 250g čokolády min 50%

    Postup prípravy


    Z bielkov ušľaháme tuhý sneh postupne k nim prišľahávame cukor a postupne prihadzujeme žĺtka a tenkým prúdom olej..Na konci po častiach ale už len vareškou vmiešame múku s práškom do pečiva a s kakaom a s orieškami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C cca 10 minút.Plech si vymastíme alebo vyložíme s papierom na pečenie.Ešte teplé pokvapkáme mliekom, a necháme vychladnúť..

    Krém

    Pripravíme si krém: Uvaríme mlieko z cukrom, z ktorého sme si predtým trochu odložili.V tej troche si rozmiešame vanilkový puding .Keď sa začne mlieko variť prilejeme pudingovú zmes a uvaríme hustý krém.Keď krém vychladne primiešame maslo.Miešame do peny.Potom krémom natrieme v hrubšej vrstve zákusok.

    Poleva

    Zohrejeme si smotanu ale nie až k varu..v nej rozpustíme čokoládu a po miernom vychladnutí prelejeme zákusok.

    Dobrú chuť praje Monika :)

    Žĺtkové rezy

    Dnes si dáme receptík na jemnučké orechové rezy so žĺtkovou polevou. Po pravde robila som ich prvýkrát , ale prekvapili. Ide tam síce enormné množstvo cukru, ale keď sladké tak sladké. No nie? :) Orechové cesto je také jemné, až sa rozplýva na jazyku. Hoci som obľúbenkyňa plnkových  zákuskov, tieto rezy si do svojej knižky určite zapíšem. Viete niekedy treba aj také  , ako ja hovorím, prenosné recepty na cesty :)

    Žĺtkové rezy

    150 g polohrubej múky
    250 g masla

    6 bielkov

    250 g mletých vlašských orechov

    250 práškového cukru

    prášok do pečiva

    Poleva:
    6 žĺtkov

    300 g práškového cukru


    Postup prípravy

    Najskôr si vymiešame maslo s cukrom do peny..Potom si pridáme múku a mleté orechy..Nakoniec vmiešame varechou sneh vyšľahaný z bielkov ktorý musí byť tuhý.

    Cesto si dáme na plech s papirom na pečenie alebo si ho najskôr vymastite a potom pomúčte.. Je dosť husté tak si budete musieť pomôcť so stierkou..

    Pečte pri 160°C cca 45min.Potom ešte na horúci koláč nalejeme žĺtkovú polevu, ktorú si pripravíme vyšľahaním žĺtkov s cukrom.Necháme poriadne zatuhnúť..

    Dobrú chuť praje Monika :) 

    PIVOVÝ ZÁKUSOK 

     

    O tom, že PIVO sa dá použiť aj inak ako na pitie Vás presvedčí dnešný recept :-) 

    PIVOVÝ ZÁKUSOK
    Cesto:
    250 ml ČIERNEHO PIVA
    250 g masla
    75 g kakaa
    400 g práškového cukru
    140 ml kyslej smotany
    2 vajcia
    1 kávová lyžička vanilkového cukru
    275 g polohrubej múky
    2 a pol kávovej lyžičky sódy bikarbóny
    Krém:
    300 g neochuteného krémového syra Philadelphia (dá sa nahradiť neochutenými nátierkami napr. Bánovecká
    150 g práškového cukru
    125 ml smotany na šľahanie
    Postup :
    Vo väčšej nádobe zohrejeme pivo, do ktorého sme pridali nakrájané maslo. Keď sa do polovice roztopí, odložíme zo sporáka. Pridáme kakao, cukor a dobre premiešame.
    V druhej mise rozmiešame kyslú smotanu, vajcia a vanilkovú arómu. Prilejeme k pivovej zmesi, vmiešame preosiatu múku so sódou bikarbónou a dobre varechou zamiešame. Naukladáme na cesto drobné ovocie, najlepšie ríbezle, maliny.
    Hotové cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme vo vopred predhriatej rúre. Po upečení a vychladnutí potrieme ríbezľovým džemom.
    Krém: Syr vymiešame s práškovým cukrom, aby vznikla jemná krémová hmota. V druhej miske vyšľaháme šľahačku. Pridáme husto vyšľahanú šľahačku do syrovej hmoty a premiešame aby sa všetko spojilo.
    Po vychladnutí piškóty rovnomerne navrstvíme krém a necháme stuhnúť.
    Dobrú chuť praje Vaša Janka :-)

    Orechový krémeš 

     

    Priatelia dnes Vám ponúkame to pravé orechové, alias Orechový krémeš :-) . Koláčik je charakteristický svojou chrumkavo orechovou chuťou. Vlašské orechy, ktoré sme použili, majú priaznivé účinky na organizmus. Skrývajú v sebe zdravie, silu a vitalitu. Pozitívne ovplyvnia koncentráciu, výkonnosť mozgu, prispejú k psychickej pohode a vyplavovaniu hormónu šťastia. Pomôžu Vám s vysokým cholesterolom, tlakom, s krásnymi vlasmi, nechtami.... a to najhlavnejšie - výborne chutia. Čo viac potrebujeme :-) . Preto, ak nemáte alergiu na orechy, hor sa na to :-)

    Orechový krémeš
    CESTO:
    400 g hladkej múky
    250 g mäkkého masla
    200 g práškového cukru
    1 balíček prášku do pečiva
    4 žĺtky
    1 vanilkový cukor
    300 g orechov
    PENA:
    4 bielky
    150 g kryštálového cukru
    KRÉM:
    4 balíčky vanilkového pudingu (môže byť aj Zlatý klas)
    1000 ml mlieka
    200 g kryštálového cukru
    250 g masla
    Marhuľový lekvár
    POSTUP:
    Vajíčka rozdelíme. Žĺtky spracujeme s 250 g masla , 200 g práškového cukru, práškom do pečiva, vanilkovým cukrom, a 400g múky. Cesto rozdelíme na 3 časti. Bielky so 150 g cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Orechy si zomelieme. Nemusí byť úplne najemno, môžu ostať aj väčšie kúsky. Na pomúčenej doske vyvaľkáme prvý plát. Môže sa viac lepiť, takže treba dobre a často múčiť dosku. Plát položíme na vymastený a múkou vysypaný plech, natrieme naň jednu tretinu snehu a posypeme tretinou orechov.
    Vložíme plát do rúry a pečieme 18 - 20 min. Potom dáme plech na studené miesto vychladnúť. Tak z neho plát lepšie vyklopíme. Rovnako upečieme aj ďalšie dva pláty.
    KRÉM: Mlieko, cukor a puding spolu zmiešame, privedieme do varu a uvaríme na hustý puding. Necháme chvíľu odstáť za stáleho miešania. Ešte do teplého (ale nie horúceho) vmiešame 250 g mäkkého masla, ktoré sme si vytiahli skôr z chladničky. Maslo sa pod teplým krémom bude ľahko topiť a miešaním sa zapracuje do pudingu. Krém necháme vychladnúť.
    Krém rozdelím na dve časti. Jednou natrieme prvý plát, na to natrieme džem. Zakryjeme druhým plátom a opakujeme - krém, džem a posledný tretí plát. Vrchný plát už len posypeme cukrom - zmiešame práškový s vanilkovým. Dáme do chladničky stuhnúť.
    Krémeš zmäkne na druhý deň, až potom ho môžeme krájať.
    Dobrú chuť praje Vaša Janka :)

    Zákusky


    © 2016 CHuťovky od Moniky a Janky  Všetky práva vyhradené.
    Vytvorené službou Webnode
    Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky